Aangereden, wie is schuldig?

SchadevergoedingEen aanrijding is zo gebeurd. U kunt zelf een inschattingsfout maken of een andere verkeersdeelnemer let even niet goed op. Als u bent aangereden kan dat grote gevolgen hebben. U kunt gewond raken en met hoge kostenposten te maken krijgen. Heeft u lichamelijk letsel opgelopen en schade aan uw voertuig of andere eigendommen, dan kunt u vaak schadevergoeding claimen bij de schuldige partij. U zult de tegenpartij dan wel aansprakelijk moeten stellen voor uw letselschade.

U bent aangereden, wie is schuldig aan de aanrijding? Om dit uit te zoeken, de schuldige partij aansprakelijk te stellen en het regelen van maximale schadevergoeding kunt u altijd rekenen op de hulp van onze letselschade juristen en experts. Vraag ons vrijblijvend naar uw mogelijkheden; wij helpen u graag verder.

Wat te doen als u bent aangereden?

Als u betrokken bent geraakt bij een aanrijding, zorg dan altijd eerst dat iedereen veilig is. Zijn er gewonden gevallen? Bel 112 of laat iemand anders 112 bellen. Is er slechts schade aan voertuigen, vul dan samen met de andere partij het Europees Schadeformulier in. Bij het invullen van dit schadeformulier gaat het nog niet om de vraag wie is schuldig aan de aanrijding. Het gaat puur om een beschrijving van de manier waarop u bent aangereden. De schuldvraag en aansprakelijkheid komen later aan de orde.

Aansprakelijk stellen na aanrijding

Bent u aangereden en wilt u in aanmerking komen voor schadevergoeding, dan moet u de andere partij aansprakelijk stellen. Dit is niet altijd even makkelijk. U krijgt te maken met de verzekeringsmaatschappij van de ander. En deze zijn er niet bij gebaat om u direct schadevergoeding te betalen. Zeker als u letsel heeft opgelopen, zit u echter niet te wachten op gesteggel met een verzekeringsmaatschappij. Schakel daarom een ervaren letselschadebureau in om het aansprakelijk stellen en het verhalen van letselschade op de andere partij te regelen.

Bewijs verzamelen

Om ons werk voor u zo goed mogelijk te kunnen doen en antwoord te geven op de vraag “wie is schuldig”, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk bewijs verzamelt nadat u bent aangereden. Denkt u aan de volgende punten:

  • Noteer locatie en tijdstip
  • Maak foto’s van de situatie en eventuele remsporen
  • Maak foto’s van de zichtbare schade
  • Noteer gegevens van de tegenpartij en eventuele getuigen

Daarnaast is het belangrijk om het volgende goed te bewaren:

  • Rekeningen van ziekenhuis, specialisten en zorgverzekering
  • Bonnen van vervangend vervoer
  • Bonnen van medicijnen die u niet vergoed krijgt
  • Rekeningen voor hulp in de huishouding
  • Betalingsbewijs eigen bijdragen medische hulpmiddelen

Aangereden, wie is schuldig?

Om een ander aansprakelijk te kunnen stellen en schadevergoeding te claimen, is het belangrijk om te weten ‘wie is schuldig’ en ‘wie is aansprakelijk’? De aansprakelijkheid kan voor de volle 100% bij de tegenpartij liggen maar ook voor een deel bij uzelf. Als uit onderzoek blijkt dat u bijvoorbeeld zelf voor 20% aansprakelijk bent, krijgt u 80% van uw letselschade vergoed. Wie schuldig is, is overigens niet altijd aansprakelijk. Hoe dat zit leest u hieronder.

Aangereden als voetganger of fietser

Voetgangers en fietsers zijn extra beschermd door de wet. U bent namelijk een kwetsbare verkeersdeelnemer. Wordt u aangereden als voetganger of fietser, dan is het risico op ernstig letsel veel groter dan wanneer u in een voertuig, zoals een auto, zit. In artikel 185 van de Wegenverkeerswet staat daarom dat de andere partij altijd voor minimaal 50% aansprakelijk is als u lopend of op de fiets bent aangereden. Ook als u fout bent geweest en door rood bent gelopen of gefietst of bijvoorbeeld uw hand niet heeft uitgestoken toen u al fietsend linksaf sloeg.

Wie is schuldig bij overmacht?

De enige uitzondering op bovengenoemde 50%-regel is overmacht van de andere partij. Dit is het geval als de ander geen enkel verwijt valt te maken over de manier waarop hij/zij aan het verkeer heeft deelgenomen. Het is echter altijd aan die ander om te bewijzen dat er sprake was van overmacht. De verkeersfout die u als voetganger of fietser heeft gemaakt, moet zo onwaarschijnlijk zijn dat de andere partij daar geen rekening mee kon houden. Door rood fietsen valt hier bijvoorbeeld niet onder. Automobilisten en bromfietsers moeten er rekening mee houden dat fietsers door rood kunnen fietsen en altijd extra goed opletten bij het naderen van kruispunten. Ook als een voetganger onverwacht de weg op rent om een bus te halen en hierbij wordt aangereden, is er geen sprake van overmacht omdat ook dit als voorspelbaar gedrag wordt gezien.

Kind aangereden, wie is schuldig?

Is een kind aangereden, jonger dan 14 jaar, dan gelden weer andere regels. In principe is daar de andere partij altijd voor 100% aansprakelijk. Ook al maakte het kind een verkeersovertreding en zou het daarmee schuldig moeten zijn. Verkeersdeelnemers mogen van een kind namelijk niet verwachten dat zij zich altijd veilig en voorspelbaar gedragen. Alleen als er sprake is van opzet kan van deze 100%-regel afgeweken worden. In de praktijk zal dit echter nagenoeg nooit gebeuren.

Schakel kosteloos juridische hulp in

Bent u aangereden en wilt u iemand aansprakelijk stellen? Onze ervaren letselschade juristen en experts staan voor u klaar om te bekijken wie schuldig is aan het veroorzaken van de aanrijding. Wij zorgen ervoor dat u altijd de maximale schadevergoeding ontvangt. Is de andere partij aansprakelijk? Dan is onze hulp kosteloos. Neem nu contact met ons op voor een eerste advies. Wij kunnen ook bij u thuis langskomen.