Aangereden, wie is aansprakelijk?

LetselschadevergoedingNederland is op het gebied van verkeersongevallen een relatief veilig land. Toch kunt ook u zijn aangereden. Uw voertuig en bezittingen kunnen daarbij beschadigd zijn geraakt en u kunt verwondingen hebben opgelopen. U kunt veel letselschade oplopen als u bent aangereden. Deze letselschade kunt u, afhankelijk van de aansprakelijkheid voor het ongeval, in veel gevallen gedeeltelijk of volledig vergoed krijgen. U moet dan wel de andere verkeersdeelnemer officieel aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade en deze tegenpartij moet zijn of haar aansprakelijkheid ook erkennen. Bent u aangereden en hebt u letsel opgelopen? Wie is aansprakelijk in uw geval?

Ga niet direct zelf de discussie aan met de tegenpartij maar raadpleeg een ervaren letselschade-expert. Neem contact op voor vrijblijvend advies!

Letselschade verhalen

Als u aangereden bent, kunt u voor flinke kostenposten komen te staan. Uw auto, fiets, scooter of brommer kan beschadigd raken. Deze moet u laten repareren of in het ergste geval vervangen. Ook kunt u zelf gewond raken. Denk bijvoorbeeld aan kneuzingen, botbreuken, hersenschudding of erger. De totale kosten die hieruit voortkomen noemen we letselschade. Als de ander (gedeeltelijk) aansprakelijk is, kunt u hiervoor schadevergoeding krijgen. Denk bij letselschade aan o.a. de volgende posten:

 • verlies van inkomen
 • hulp in en om het huis
 • reparatie of vervanging voertuig
 • reparatie of vervanging persoonlijke bezittingen
 • medische kosten
 • studievertraging
 • vervangend vervoer
 • aangepaste woning
 • niet te gebruiken sportabonnement
 • juridische bijstand

Wilt u schadevergoeding claimen, dan is het verstandig om een ervaren letselschadebureau in te schakelen. Als de andere partij aansprakelijk is, vallen deze kosten ook onder uw schadevergoeding. Onze hulp is voor u in dat geval kosteloos.

Smartengeld na aanrijding

Naast de materiële schade die direct in geld is uit te drukken, zoals bovengenoemde voorbeelden, kunt u ook immateriële schade hebben. Uw levensvreugde kan ernstig lijden onder de gevolgen van een aanrijding. Denk bijvoorbeeld aan ontsierende littekens, chronische pijn en een verminderd sociaal leven door slapeloosheid of angst. Ook hiervoor kunt u een schadevergoeding eisen van de aansprakelijke partij. Dit noemen we smartengeld.

Waaraan denken als u bent aangereden

Om de ander aansprakelijk te kunnen stellen en uw letselschade vergoed te krijgen, is het belangrijk om aan een paar zaken te denken nadat u bent aangereden. U moet namelijk zoveel mogelijk bewijs verzamelen. Een paar voorbeelden:

 • Noteer getuigengegevens
 • Maak foto’s van de situatie
 • Noteer gegevens van getuigen
 • Breng een bezoek aan de huisarts of spoedeisende hulp
 • Bewaar rekeningen van ziekenhuizen en specialisten
 • Bewaar bonnen van vervangend vervoer
 • Bewaar rekeningen van huishoudelijke hulp
 • Bewaar bankafschriften in verband met bijvoorbeeld sportschoolabonnement

Hoe meer bewijs u heeft, hoe beter en sneller wij ons werk kunnen doen en voor u de maximale schadevergoeding kunnen eisen. Zeker na een kop-staartbotsing is het belangrijk meteen naar de huisarts te gaan. Ook al heeft u maar een klein beetje nekpijn, de echte whiplashklachten kunnen zich pas geruime tijd na de aanrijding openbaren. Gaat u dan pas voor het eerst naar de huisarts, dan is het moeilijk te bewijzen dat uw klachten door de eerdere aanrijding zijn veroorzaakt. Verzekeraars proberen vaak onder het vergoeden van deze kosten uit te komen omdat ze aardig kunnen oplopen en soms lastig te bewijzen zijn. Zorg dus dat u kunt bewijzen dat u kort na de aanrijding naar de huisarts bent geweest en dat uw klachten van dat moment zijn vastgelegd.

Verschil schuld en aansprakelijkheid

Er is vaak verwarring over de begrippen ‘schuld’ en ‘aansprakelijkheid’ nadat iemand is aangereden. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat degene die schuld heeft aan de aanrijding ook 100% aansprakelijk is. Dit hangt onder andere af van de vraag welke verkeersdeelnemer aangereden is: iemand in een gemotoriseerd voertuig of een kwetsbare verkeersdeelnemer zoals een voetganger of fietser. Hieronder leggen we de verschillende aansprakelijkheidsvormen uit.

Aangereden in de auto, op de motor of de scooter

Wie is aansprakelijk wanneer u als automobilist, motor- of scooterrijder bent aangereden door een ander gemotoriseerd voertuig? Degene die schuldig is, in dit geval meestal ook volledig aansprakelijk. Maar wie is aansprakelijk als u beiden een verkeersfout gemaakt, dan bent u zelf wellicht ook voor een deel aansprakelijk. Bent u bijvoorbeeld zelf voor 25% aansprakelijk voor de aanrijding, dan krijgt u 75% van uw letselschade vergoed. De WA-verzekeraar van de tegenpartij neemt de aansprakelijkheid in een dergelijk geval vaak over en is hiermee tevens de ‘betalende’ partij.

Aangereden op de fiets of te voet

Wie is aansprakelijk als u op de fiets of te voet bent aangereden door een gemotoriseerd voertuig? In dat geval ligt de aansprakelijkheid voor in ieder geval 50% bij de bestuurder van de auto, motor of scooter. Als fietser of voetganger bent u namelijk extra beschermd. Dit is geregeld in art 185 WvW. Uitzondering hierop is een situatie waarin sprake is van overmacht. Dit betekent dat de bestuurder van het motorvoertuig op geen enkele manier de mogelijkheid had om de aanrijding te voorkomen. In de praktijk komt dit niet vaak voor. Bent u als voetganger of op de fiets aangereden door een andere fietser, dan gelden dezelfde aansprakelijkheidsregels als bij aanrijdingen tussen gemotoriseerd verkeer.

Kind aangereden: wie is aansprakelijk?

Als uw kind jonger dan 14 jaar is aangereden, is het gemotoriseerde voertuig altijd volledig aansprakelijk. De wet gaat er vanuit dat een kind niet altijd op een veilige en voorspelbare manier aan het verkeer deelneemt. Het kan zomaar de weg oprennen of slingerend fietsen. Hier moeten overige verkeersdeelnemers rekening mee houden. De enige uitzondering op de 100% schadevergoeding is als er opzet in het spel was. Dit komt echter nagenoeg niet voor. De aansprakelijkheid ligt dus zo goed als altijd bij de tegenpartij.

Aanrijding met een dier

Wie is aansprakelijk als u een aanrijding met een dier heeft gehad: in principe is dit de eigenaar van het dier. Deze is namelijk aansprakelijk voor de schade die het dier door eigen gedraging heeft veroorzaakt. Is er geen eigenaar, dan kunt u helaas geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Er is dan immers niemand die u aansprakelijk kunt stellen.

Juridische bijstand? Wij helpen u graag

Laat u bijstaan door een ervaren letselschade-expert bij vragen rond aansprakelijkheid en het claimen van een schadevergoeding bij letselschade. Onze medewerkers hebben als missie om u volledig schadeloos te laten stellen en zijn begaan met de situatie waarin u zich bevindt. Wij werken door heel Nederland en kunnen ook bij u thuis langs komen als u dat prettiger vindt. Neem vandaag nog contact op, wij helpen u graag.