Whiplash na aanrijding

Whiplash na aanrijdingBent u van achteren aangereden en heeft u klachten overgehouden aan deze kop-staartbotsing? Dan kunt u zomaar een whiplash hebben. Whiplash na een aanrijding kan tal van symptomen met zich meebrengen, lichamelijk maar ook psychisch. De meeste mensen krijgen vrijwel direct last van hevige nek- en hoofdpijn, met soms uitstraling naar armen, schouders en rug. Ook uren of zelfs dagen na het ongeval kunnen nog klachten ontstaan. Zo zijn de psychische gevolgen van een whiplash, zoals geheugenproblemen en concentratiestoornissen, vaak pas enige tijd na de aanrijding merkbaar.

Zelf symptomen van whiplash na aanrijding; en is een ander aansprakelijk? Dan heeft u recht op vergoeding van uw letselschade en op smartengeld. Neem contact op voor vrijblijvend advies, wij kunnen u vaak kosteloos bijstaan.

Aansprakelijkheid whiplash na aanrijding

De kans op een whiplash na een aanrijding is het grootst bij een kop-staartbotsing. De automobilist die u van achteren aangereden heeft, is dan bijna altijd aansprakelijk. U heeft dan recht op volledige vergoeding van uw letselschade en op smartengeld ter compensatie van pijn en ongemak. Een van onze letselschade-experts kan u helpen bij het claimen van letselschadevergoeding bij de aansprakelijke tegenpartij. Onze hulp kost u niets, aangezien de verzekeraar van de tegenpartij ook uw kosten voor professionele rechtsbijstand vergoedt.

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash ontstaat doorgaans als u in de auto van achteren aangereden wordt. U staat bijvoorbeeld te wachten bij het stoplicht. Door de laagstaande zon kan de persoon in de auto achter u niet zien dat het stoplicht op rood staat. De bestuurder botst vervolgens achterop uw voertuig. Doordat de klap van achteren komt, wordt uw lichaam eerst hard in uw stoel gedrukt en vervolgens weer naar voren. Uw lichaam wordt hierbij door de veiligheidsgordel tegengehouden, maar het hoofd kan vrijelijk van voor naar achteren bewegen. De nekspieren raken hierbij overbelast door overstrekking; door de plotselinge beweging van het hoofd rekken de banden in de nek uit.

Whiplash na aanrijding kan verstrekkende gevolgen hebben. Zowel voor uw levensvreugde als voor uw inkomen. Laat u daarom altijd bijstaan door een specialist.

Gevolgen whiplash na aanrijding

De klap van een kop-staartbotsing kan hevige fysieke en psychische klachten tot gevolg hebben. In het ernstigste geval kunt u zelfs permanente beschadigingen aan nek en rug oplopen. Ondanks het feit dat u veel vervelende klachten ervaart, is het letsel voor een arts vaak lastig vast te stellen. Daarom berust de diagnose vaak op de ervaringen van het slachtoffer. De ernst van de klachten van een whiplash na aanrijding, staat niet altijd in direct verband met de ernst van het ongeval. Een kop-staartbotsing met hoge snelheid hoeft niet persé ernstiger klachten te veroorzaken dan als u van achteren aangereden bent door een automobilist die met een lagere snelheid op u inreed. De stand van het hoofd tijdens het ongeluk is namelijk ook van invloed. Keek u bijvoorbeeld opzij op het moment dat de auto achterop botste, dan is de kans op ernstige whiplash-symptomen groter dan wanneer u naar voren keek. De gevolgen kunnen uiteenlopen van lichte nekklachten tot serieuze fracturen en neurologische uitvalverschijnselen.

Whiplash: vier gradaties

Whiplash-symptomen worden gecategoriseerd in vier gradaties. Bij de eerste graad is er geen zichtbaar fysiek letsel, het slachtoffer heeft enkel last van nekklachten. Als er wel objectief waarneembare afwijkingen zijn, zoals drukpijn en afgenomen beweeglijkheid van de nek, dan spreken we van tweedegraads symptomen. Nekklachten in combinatie met neurologische uitvalverschijnselen duiden op graad drie. Ernstige klachten van de vierde graad gaan gepaard met fracturen en dislocaties van de nekwervels.

Lichamelijke symptomen whiplash na aanrijding

Als u van achteren aangereden wordt en uw hoofd wordt heen en weer geslingerd, dan krijgt de nek het zwaar te verduren. Het gewicht van het hoofd trekt namelijk aan de nekwervels. Nekpijn is dan ook een van de eerste en meest gebruikelijke symptomen van een whiplash. Ieder slachtoffer heeft hier last van. De nekwervels reiken tot aan de hersenstam, waardoor hoofdpijn ook een klacht is die zich geregeld voordoet als gevolg van een whiplash. Ook uitstralingspijn naar de rug, armen en schouders is een veelgehoorde klacht.

De meest voorkomende lichamelijke symptomen zijn:

 • Pijn en stijfheid in nek, hoofd en kaken
 • Uitstralingspijn naar armen, schouders en rug
 • Duizeligheid
 • Krachtverlies in armen en benen
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid
 • Tintelende ledematen
 • Oorsuizen

Psychische symptomen

De hersenen kunnen een flinke dreun gekregen hebben bij een whiplash na een aanrijding. Hierdoor neemt de kans op psychische klachten toe. Een derdegraads whiplash gaat doorgaans gepaard met psychische symptomen die een direct of indirect gevolg zijn van de klap. Een depressie ontstaat bijvoorbeeld vaak als gevolg van lichamelijke klachten die ontstaan zijn nadat u van achteren aangereden bent.

Psychische symptomen van whiplash na aanrijding van achteren:

 • Concentratiestoornissen
 • Vergeetachtigheid
 • Vermoeidheid en slaapstoornissen
 • Stemmingswisselingen
 • Overgevoeligheid
 • Emotionele instabiliteit

Blijvende symptomen: het post whiplash syndroom

De ernst en de duur van de whiplash symptomen kunnen per persoon verschillen. Het slachtoffer van een lichte whiplash is doorgaans binnen drie maanden klachtenvrij, maar als u een zwaar trauma heeft dan kunnen de klachten chronisch worden. Bezoek daarom na een aanrijding van achteren zo snel mogelijk een arts. In de meeste gevallen herstellen slachtoffers binnen twee jaar.  Als de symptomen langer dan twee jaar aanhouden, dan houdt dit in dat het slachtoffer chronische klachten heeft ontwikkeld en waarschijnlijk nooit volledig zal herstellen. Ongeveer één procent van de patiënten krijgt te maken met dit ‘post whiplash syndroom’. Dit blijvende trauma kan enorm veel kosten met zich meebrengen, doordat u niet meer kunt werken, mensen in moet huren voor taken in en om het huis en hoge rekeningen moet betalen voor therapieën en doktersbezoek. Als een ander aansprakelijk is voor uw whiplash, kunt u al deze letselschade claimen.

Whiplash: hoeveel smartengeld

Ernstige whiplash na aanrijding heeft een enorme invloed op uw leven. Lichamelijke of psychische symptomen kunnen ertoe leiden dat u arbeidsongeschikt raakt, uw hobby’s niet meer kunt uitvoeren of uw zelfstandigheid verliest. Een depressie als gevolg van deze beperkingen kan ertoe leiden dat u in een sociaal isolement komt of uw levensvreugde kwijtraakt. Ook hiervoor kunt u schadevergoeding claimen, in de vorm van smartengeld als onderdeel van uw letselschade. U doet er goed aan om een letselschadebureau in te schakelen voor het claimen van smartengeld als onderdeel van uw letselschadevergoeding.

Letselschade verhalen

Bij een kopstaart-botsing is de bestuurder van het voertuig dat u van achteren aangereden heeft bijna altijd aansprakelijk. Het aantonen van een whiplash is echter niet eenvoudig. Voor een arts is een whiplash doorgaans niet zichtbaar op foto’s, ondanks dat u veel klachten en beperkingen ervaart. Verzekeraars kunnen zich beroepen op het feit dat er geen verhaalbare letselschade is, doordat er geen aantoonbaar letsel is (causaal verband). Daarom raden wij u aan om gebruik te maken van de rechtsbijstand van onze ervaren letselschade juristen. Wij zorgen er in de meeste gevallen kosteloos voor dat verzekeraars uw klachten serieus nemen en dat u de letselschade waar u recht op heeft, vergoed krijgt.