Aangereden, wat nu?

AangeredenHet is druk op de Nederlandse wegen, mensen hebben haast en letten niet altijd even goed op. Dan wil het nog weleens fout gaan: u wordt aangereden. Of u nu wordt aangereden door een auto, scooter, bus of motor; naast enorm veel schrik en schade kunt u ook ernstig letsel oplopen en daardoor veel extra kosten moeten maken. Wat nu? Welke stappen onderneemt u als u bent aangereden? Hoe kunt u letselschade verhalen op de andere partij? En maakt het uit of u bijvoorbeeld bent aangereden door een auto of door een scooter? Onze letselschade juristen kunnen u alles vertellen over aansprakelijkheid, letselschade claimen en de acties die u moet ondernemen als u bent aangereden.

Aangereden, wat nu? Wij adviseren en helpen u graag bij het claimen van uw letselschade bij de aansprakelijke tegenpartij. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.

Letselschade en aansprakelijkheid

Bij een aanrijding ligt de schuld van het ongeval doorgaans bij een van de betrokken partijen. Als slachtoffer kunt u degene die u heeft aangereden aansprakelijk stellen en een vergoeding voor uw letselschade claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij. Het is afhankelijk van de situatie hoeveel letselschade u kunt verhalen. Fietsers en voetgangers bijvoorbeeld zijn zwakke verkeersdeelnemers en zij kunnen vrijwel altijd minimaal vijftig procent van de letselschade claimen als zij zijn aangereden door een auto, vrachtwagen of door een ander motorvoertuig. Reden beide betrokkenen in of op een motorvoertuig, dan is de aansprakelijkheid afhankelijk van de schuldvraag. Als de schuld van het ongeval bij de ander ligt, kunt u de tegenpartij  aansprakelijk stellen. Soms is er ook sprake van een percentage eigen schuld. Bent u aangereden en wilt u letselschade claimen? Onze ervaren en deskundige letselschade juristen staan u graag bij.

Aangereden door tram of bus, wat nu?

Het openbaar vervoer is ontzettend praktisch om van de ene plek naar de andere te reizen. Maar als u wordt aangereden door een tram of bus kan dat ernstige gevolgen hebben. De chauffeur was waarschijnlijk aan het werk op het moment dat u aangereden werd. Dat betekent dat u zich bij het letselschade claimen dient te richten tot de verzekeraar van zijn werkgever, het vervoersbedrijf.

Bent u als voetganger of fietser aangereden door een tram of bus? Dan is het vervoersbedrijf altijd voor minimaal vijftig procent aansprakelijk, ook als u zelf schuld had. Bent u als bestuurder van een motorvoertuig aangereden door een tram of bus? Dan hangt de aansprakelijkheid af van de schuldvraag. Was de tram- of buschauffeur verantwoordelijk, dan kunt u diens werkgever aansprakelijk stellen en uw letselschade claimen. Kinderen van veertien jaar of jonger die zijn aangereden door tram of bus, hebben altijd recht op een volledige vergoeding van hun letselschade. Zij zijn namelijk extra kwetsbare verkeersdeelnemers.

Door scootmobiel aangereden, wat nu?

Een scootmobiel kan zich met een behoorlijke vaart verplaatsen. Het komt nogal eens voor dat dit tot een botsing leidt. Zo nu en dan leidt dit tot ernstig letsel. Bijvoorbeeld als een kind is aangereden door een scootmobiel. De bestuurder van de scootmobiel is dan altijd aansprakelijk. Ook als u als volwassene bent aangereden door een scootmobiel, kan de bestuurder aansprakelijk voor het ongeval zijn en kunt u uw letselschade claimen bij de tegenpartij. Bent u zelf als bestuurder van een scootmobiel aangereden door een motorvoertuig, dan krijgt u in elk geval vijftig procent van uw letselschade vergoed. Bestuurders van een scootmobiel behoren namelijk net als fietsers en voetgangers tot de zwakke verkeersdeelnemers omdat ook zij kwetsbaar zijn in het verkeer.

Aangereden door auto, motor of scooter

Bent u aangereden door een auto, motor of scooter? Dan bestaat de kans dat u de bestuurder van het voertuig aansprakelijk stellen kunt en al uw letselschade kunt claimen. Voetgangers en fietsers hebben als zwakke verkeersdeelnemers zoals gezegd altijd recht op minimaal vijftig procent vergoeding van hun letselschade bij een aanrijding met gemotoriseerd verkeer, ongeacht de schuldvraag. Afhankelijk van de verkeerssituatie kunnen zij tot 100% letselschade claimen. Was u zelf ook met de auto, scooter of motor? Dan is de schuldvraag wel van belang. Degene die een verkeersfout beging, moet de letselschade van de andere partij vergoeden. Had u beiden schuld, dan zal een percentage eigen schuld bepaald moeten worden en kunt een een deel van uw letselschade claimen.

Letselschade claimen na aanrijding

Letselschade claimen nadat u bent aangereden, wat nu? Het is zaak dat u zo snel mogelijk na de aanrijding bewijs verzamelt als u daartoe in staat bent.

Noteer het kenteken van de auto of de nummer van de bus of tram

  • Registreer de plaats en tijd van het ongeval
  • Noteer namen, adressen en telefoonnummers van betrokkenen en getuigen
  • Maak foto’s van de situatie en van de schade
  • Laat u zo snel mogelijk onderzoeken door een arts
  • Neem, als u bent aangereden door tram of bus, contact op met de vervoersmaatschappij en meld de schade
  • Vul het Europees Schadeformulier in. Dit is alleen van toepassing als u zelf een motorvoertuig bestuurde toen u werd aangereden

Letselschade en smartengeld

Heeft u naast schade aan voertuig en persoonlijke eigendommen ook lichamelijk of geestelijk letsel doordat u bent aangereden? Dan kunt u spreken van letselschade. Schade die in geld is uit te drukken, noemen we materiële schade. Denk aan schade aan uw voertuig, medische kosten en reiskosten naar de fysiotherapeut of arts en ook aan verlies van inkomsten of kosten voor huishoudelijke hulp. Voor het leed dat niet is uit te drukken in geld, te weten immateriële schade, kunt u ook letselschade claimen, in de vorm van smartengeld. Het letsel dat u heeft als gevolg van uw ongeval, kan uw leven blijvend beïnvloeden. De kans is aanwezig dat u (deels) arbeidsongeschikt raakt, uw hobby’s niet meer kan uitvoeren of uw zelfstandigheid verliest. Dit kan depressies en sociaal isolement met zich meebrengen en uw leven voor altijd veranderen.

Een letselschadebureau kan u helpen bij het claimen van smartengeld als onderdeel van uw letselschade.

Rechtsbijstand bij letselschade claimen

Als u letsel heeft opgelopen toen u werd aangereden, staat uw hoofd niet naar juridische processen. Een van onze ervaren letselschade juristen kan een groot deel van uw zorgen – vaak kosteloos – uit handen nemen. Heeft u vragen over letselschade claimen? Neemt u gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.