Aangereden op een kruispunt

Aangereden op kruispuntEen ongeluk in het verkeer is niet altijd te voorkomen, ook al let u nog zo goed op. Zeker op drukke en onoverzichtelijke kruispunten loopt u kans op een aanrijding. Hoe zit het precies als u bent aangereden op een kruispunt? Wie is schuldig, wie vergoedt uw letselschade en hoe kunt u schadevergoeding claimen?

Aangereden op een kruispunt? Neem vandaag nog contact op en laat B&O Letselschade u helpen met het uitzoeken van de aansprakelijkheid en het claimen van letselschadevergoeding.

Materiële letselschade

Als u bent aangereden op een kruispunt, kunt u flinke letselschade hebben. Denk maar eens aan de volgende schadeposten:

 • Schade aan auto, scooter of fiets
 • Schade aan spullen die u bij zich had
 • Medische kosten
 • Verminderde inkomsten door (tijdelijke )arbeidsongeschiktheid
 • Vervangend vervoer
 • Hulp in de huishouding
 • Kosten door opgelopen studievertraging

Tip: bewaar rekeningen en bonnen van alle kosten die u maakt!

Immateriële schade: smartengeld

Als gevolg van een ongeluk kunt u naast materiële schade ook immateriële schade oplopen. Denk maar aan psychische klachten zoals herbelevingen, angst of slapeloosheid en lichamelijke klachten als pijn en littekens. Dit kan uw levensvreugde behoorlijk verpesten. In dit geval heeft u naast de vergoeding voor materiële schade ook recht op zogenoemd smartengeld in verband met gederfde levensvreugde.

Aansprakelijk stellen na aanrijding kruispunt

Als u bent aangereden op een kruispunt en de andere verkeersdeelnemer is schuldig, dan kunt u letselschade verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. U moet de ander dan wel officieel aansprakelijk stellen en deze dient zijn of haar aansprakelijkheid ook te erkennen. Helaas is het, ook als u bent aangereden op een kruispunt, niet altijd even makkelijk om te bewijzen wie er schuldig is. Daar is juridische kennis voor nodig en ervaring voor nodig. Als u letsel heeft opgelopen en nog herstellende bent, zit u daarnaast waarschijnlijk ook helemaal niet te wachten op ingewikkelde, juridische discussies met de verzekeraar van de tegenpartij. Schakel daarom altijd een letselschadebureau in. B&O Letselschade kan u vaak kosteloos helpen met het aansprakelijk stellen en de verdere schadeafwikkeling.

Wie heeft voorrang op een kruispunt?

Om te bepalen wie er schuldig en dus aansprakelijk is wanneer op een kruispunt aangereden bent, is het van belang om te weten wie voorrang had. Wanneer heeft u ook alweer voorrang? Een paar verkeerssituaties:

 • Als u van rechts komt op een gelijkwaardig kruispunt
 • Als u op een voorrangsweg rijdt en de ander komt van links of van rechts
 • Als u rechtdoor rijdt en de tegenligger afslaat
 • Als de ander een inrit uitrijdt
 • Als de ander inparkeert, wegrijdt of keert
 • Als u groen licht heeft en de ander rood

Tips bij aanrijding op kruispunt

Als u op een kruispunt bent aangereden, is het belangrijk meteen bewijs te verzamelen indien u daartoe in staat bent. Zo kunnen wij de andere partij sneller en makkelijker aansprakelijk stellen en ervoor zorgen dat u uw letselschade vlot vergoed krijgt. Een paar tips:

 • Maak foto’s van de situatie of laat een ander die maken
 • Noteer gegevens van de andere partij
 • Vraag om gegevens van getuigen
 • Vul een Europees Schadeformulier in
 • Bezoek ook bij lichte verwondingen altijd uw huisarts of de spoedeisende hulp

Op deze manier kunnen wij snel voor u aan de slag en zorgen wij ervoor dat u de maximale schadevergoeding krijgt. Bent u door de omstandigheden niet in staat geweest bewijsmateriaal te verzamelen? Geen nood, ook dan kunt u vanzelfsprekend een beroep op ons doen. Wij vragen zo nodig een proces-verbaal op en kunnen indien nodig een aansprakelijkheidsonderzoek instellen.

Aangereden op een kruispunt: hoeveel schadevergoeding?

Als blijkt dat de andere partij volledig schuldig is aan de aanrijding, kunt u deze persoon voor 100% aansprakelijk stellen voor de letselschade. U krijgt dan alle schade vergoed. In de praktijk is de schuldvraag echter niet altijd direct even duidelijk. Stel, u komt op een gelijkwaardig kruispunt van rechts, maar u rijdt zo hard dat de andere partij geen kans had om op tijd te remmen. Dan is het nog maar de vraag wie er schuldig is. Ook komt het regelmatig voor dat het zo druk is op een kruispunt dat automobilisten vast komen te staan en daardoor de weg blokkeren voor andere verkeersdeelnemers. Als u dan wordt aangereden is het afhankelijk van de omstandigheden of u uw letselschade volledig vergoed krijgt. Het kan gebeuren dat dit slechts 50% of 70% is Een letselschade jurist kan dit allemaal voor u uitzoeken.

Neem contact op voor juridisch advies

Bent u aangereden op een kruispunt en wilt u uw letselschade vergoed krijgen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij staan u graag te woord en bezoeken u ook thuis.