Aangereden terwijl u voorrang had

Aanrijding voorrangswegOndanks duidelijke verkeersregels, zoals voorrangsregels, kan het gebeuren dat u slachtoffer van een verkeersongeval wordt. Aangereden terwijl u voorrang had? Ook dat komt helaas regelmatig voor en zoiets kan een grote impact hebben. Als uw auto, motor of scooter zwaar beschadigd is en u bent gewond geraakt, loopt de letselschade al snel op. Indien u bent aangereden terwijl u voorrang had, is de kans groot dat u een volledige schadevergoeding kunt claimen bij de andere verkeersdeelnemer. U zult de andere partij dan officieel aansprakelijk moeten stellen voor de aanrijding en deze moet zijn of haar aansprakelijkheid ook erkennen.

Aangereden terwijl u voorrang had? B&O Letselschade kan de tegenpartij aansprakelijk stellen, de oplopen letselschade in kaart brengen en schadevergoeding claimen. Neem contact op voor meer informatie.

Voorrangsregels op een rij

Als u bent aangereden terwijl u voorrang had, is de andere verkeersdeelnemer in principe schuldig aan het verkeersongeluk. Maar wat zijn de voorrangsregels ook alweer precies, wanneer heeft u voorrang? De belangrijkste voorrangssituaties op een rij:

 • Als u op een voorrangsweg rijdt
 • Als u rechtdoor rijdt en de ander links of rechtsaf slaat
 • Als u op een gelijkwaardige kruising van rechts komt
 • Als iemand keert, in- of uitvoegt, parkeert of wegrijdt
 • Als u rechtdoor rijdt en een tegenligger afslaat

Is de andere partij altijd aansprakelijk?

Als u bent aangereden terwijl u voorrang had, dan is diegene die u aangereden heeft in principe schuldig en kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade. U krijgt dan 100% schadevergoeding voor alle kosten die u heeft gemaakt of in de toekomst nog moet maken als gevolg van de aanrijding. Het kan gebeuren dat u niet al uw letselschade vergoed krijgt. Bijvoorbeeld doordat u zelf ook een verkeersregel heeft overtreden. Denk aan te hard rijden, rijden onder invloed of het niet dragen van een gordel. Dan bestaat de kans dat u slechts voor een deel schadevergoeding krijgt.

Schakel een letselschade-expert in

Bij aanrijdingen ontstaan helaas vaak discussies. Zeker als de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij om de hoek komt kijken. Deze zal wellicht proberen zo min mogelijk schadevergoeding te hoeven uitkeren. Daarom is het verstandig om een gespecialiseerd letselschadebureau in te schakelen. Onze letselschadejuristen en -experts hebben verstand van zaken, jarenlange ervaring met het aansprakelijk stellen van veroorzakers van verkeersongevallen en het claimen van schadevergoeding. Zeker als u nog herstellende bent van de aanrijding is het prettig als iemand de juridische en financiële afwikkeling voor u regelt. Is de ander volledig aansprakelijk? Dan is onze hulp voor u kosteloos.

Materiële schade

Een aanrijding terwijl u voorrang had kan grote gevolgen hebben en flinke kosten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Beschadiging van uw auto
 • Beschadiging van spullen die u bij zich had zoals telefoon, tablet of tas.
 • Medische kosten: ziekenhuis, specialist, fysiotherapeut, medicijnen
 • Vervangend vervoer omdat uw auto naar de garage moet of omdat u (tijdelijk) niet meer kunt rijden
 • Hulp in de huishouding, bijvoorbeeld schoonmaken of de tuin onderhouden
 • Daling in inkomen door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid
 • Omscholing omdat u uw huidige werk niet meer kunt doen
 • Sportabonnementen waar u nu geen gebruik van kunt maken, maar die wel doorlopen
 • Vertraging studie
 • Juridische bijstand

Dit alles noemen we materiële schade: schade die in geld is uit te drukken. Al deze kosten kunt u opgeven en laten meenemen in de schadeclaim. Als de tegenpartij volledig aansprakelijk is voor de aanrijding, dan is onze hulp gegarandeerd kosteloos, aangezien de tegenpartij ook de kosten van juridische bijstand moet vergoeden.

Immateriële schade

Naast materiële schade kunt u ook immateriële schade oplopen. Dat is schade die niet in geld is uit te drukken. Denk aan verminderde levensvreugde omdat u uw vrienden minder kunt zien. Of aan flashbacks van het ongeluk. Naast psychische klachten en pijnklachten
kunt u ook denken aan ontsierende littekens die niet meer weggaan. Als u bent aangereden terwijl u voorrang had, kunt u ook voor deze immateriële letselschade schadevergoeding claimen, in de vorm van smartengeld.

Letselschade en schadevergoeding claimen: bewijs dat u voorrang had

Om zo snel en goed mogelijk ons werk te kunnen doen is het belangrijk dat u zoveel mogelijk bewijs verzamelt. Zowel van het ongeluk zelf als van de kosten die u maakt.

 • Zorg dat u direct na de aanrijding de locatie en het tijdstip van de aanrijding noteert.
 • Vul altijd het Europees Schadeformulier in en laat de andere partij nooit vertrekken voordat u al zijn of haar gegevens heeft.
 • Maak zoveel mogelijk foto’s van de situatie, bijvoorbeeld van de positie van de voertuigen en van eventuele remsporen en schade.
 • Waren er getuigen aanwezig tijdens het ongeval? Hebben zij gezien dat u bent aangereden terwijl u voorrang had? Noteer dan altijd de gegevens van deze getuigen.
 • Breng na de aanrijding altijd een bezoek aan de huisarts of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Zo bouwt u een medisch dossier op en kunt u bewijzen dat uw verwondingen en klachten een direct gevolg van de aanrijding zijn.
 • Bewaar alle rekeningen, facturen en bonnen van de gemaakte kosten. Dus zowel van specialisten, vervangend vervoer of huishoudelijke hulp als van uw zorgverzekering bijvoorbeeld.

Het is belangrijk om voldoende bewijs te verzamelen. Op die manier kunnen wij nauwkeurig berekenen hoeveel letselschade u heeft opgelopen en hoeveel schadevergoeding u dient te krijgen. Ook kunnen wij in overleg met u inventariseren of u in de toekomst kostenposten kunt verwachten voor bijvoorbeeld mogelijke operaties. Zo zorgen wij dat u altijd de maximale schadevergoeding krijgt.

Neem contact op voor juridische bijstand

Aangereden terwijl u voorrang had? Neem dan nu contact op met B&O Letselschade. Wij  dragen het keurmerk van het Register Letselschade. Onze letselschadejuristen en -experts doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. Wij komen graag bij u thuis voor advies en een kennismakingsgesprek.