Aangereden in de file

Aanrijding in de fileBent u aangereden in de file? Dan is, naast de schade aan uw auto en andere persoonlijke eigendommen, de kans op letselschade vrij groot. Ook als u denkt dat het wel meevalt, wijst de praktijk uit dat er na verloop van tijd klachten ontstaan, bijvoorbeeld aan uw nek en rug. Zeker als u van achteren bent aangereden loopt u het risico op een whiplash. Hoofdpijn, een zere nek, rug of knieën zijn veelgehoorde klachten na een aanrijding in de file. Sommige slachtoffers krijgen pijn in hun handen, voeten, bekken of romp. Anderen hebben last van concentratieproblemen. Alle soorten lichamelijk en geestelijke letsel noemen we letselschade.

Het kan zo maar gebeuren dat u meer letselschade heeft opgelopen dan u aanvankelijk dacht, waardoor u fysiotherapie nodig heeft en wellicht tijdelijk niet kunt werken. We drukken u daarom op het hart om, nadat u bent aangereden in de file, altijd uw huisarts te bezoeken, ook als u last heeft van psychische klachten. Praat er met uw arts over.

Letselschadebureau inschakelen

Daarnaast adviseren wij u om zo snel mogelijk contact op te nemen met ons letselschadebureau. Onze specialisten zijn op de hoogte van alle regel- en wetgeving en zorgen er voor dat u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. Als de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade is onze hulp geheel gratis. Wacht niet langer en vertel ons, geheel vrijblijvend, uw verhaal. Wij doen voor u het juridische werk, terwijl u zich richt op uw herstel. Een prettige gedachte, vind u niet?

Hieronder gaan wij in op de volgende vragen: wat kunt u zelf het beste doen direct nadat u aangereden bent in de file en wat kunnen wij voor u doen?

Aangereden in de file, wat zelf te doen?

Als u bent aangereden in de file en daardoor letselschade heeft opgelopen, heeft dit een flinke impact op uw leven. We kunnen ons voorstellen dat u behoorlijk bent geschrokken door het ongeluk en er nu veel op u afkomt. Wees gerust: daar kunnen wij u, geheel kosteloos, bij helpen. In de meeste gevallen is de tegenpartij namelijk verplicht om uw schade te vergoeden, daar vallen ook de kosten voor rechtsbijstand onder. Voor een goede afwikkeling van uw letselschadeclaim adviseren wij u om zelf de volgende voorbereidingen te treffen.

1. Vul het schadeaangifteformulier in

Uiteraard op een veilige plek! Probeer in elk geval de voorkant van het formulier in te vullen, vul nooit ‘zomaar’ iets in en onderteken het formulier in geen geval als u het niet eens bent met de omschrijving of informatie van de tegenpartij. De achterkant kunt u later thuis op uw gemak invullen. Wees secuur met het invullen, het schadeaangifteformulier is belangrijk bewijsmateriaal in uw letselschadezaak. De toedracht bepaalt namelijk de aansprakelijkheid. Staat op het formulier duidelijk dat u van achteren bent aangereden in de file? Dan kunt u met een gerust hart het formulier ondertekenen. Check de gegevens van de tegenpartij en zorg dat hij of zij het formulier ook ondertekent.

2. Check de schade, verzamel bewijs 

Wij raden u aan om alle schade, die is ontstaan nadat u bent aangereden in de file, goed te checken. Controleer uw auto en bekijk of er andere persoonlijke zaken zijn beschadigd, denk aan uw kleding, bril of mobiele telefoon. Tip: maak, als het kan, foto’s van de situatie ter plekke of vraag aanwezige omstanders om dit te doen. En noteer gegevens van getuigen. Hoe meer bewijzen u verzamelt, hoe sterker dit uw zaak maakt en hoe beter het is voor de afwikkeling van uw letselschadeclaim.

3. Bezoek uw huisarts

Bij voorkeur direct, of in elk geval binnen een paar dagen, nadat u bent aangereden. Ook wanneer u denkt dat de klachten wel meevallen, adviseren wij u om toch uw huisarts te bezoeken, zodat in elk geval alvast in uw medisch dossier wordt vermeld dat u betrokken bent geweest bij een aanrijding. Het is bekend dat bepaalde whiplashklachten zich pas na enkele dagen of weken openbaren, net als psychische schade. Stel dat u dan pas naar uw huisarts gaat, kan de tegenpartij het standpunt innemen dat de klachten niets met het file-ongeval te maken hebben. Dat is ongunstig voor uw rechtspositie. Voorkom deze discussie door zo snel mogelijk na de aanrijding uw huisarts te bezoeken. Better be safe than sorry!

Wat wij voor u kunnen doen na een aanrijding in de file

Nadat u de bovenstaande drie stappen heeft doorlopen, komen wij in beeld. Wij kunnen de zaak juridisch voor u van A tot Z behandelen, dat houdt in dat we:

 • onderzoeken wie er aansprakelijk is voor de aanrijding in de file.
 • de tegenpartij officieel aansprakelijk stellen.
 • u helpen met het opstellen van uw schadeclaim (welke posten komen voor vergoeding in aanmerking?).
 • de schadeclaim indienen bij de (verzekeraar van de) tegenpartij.
 • een voorschot op uw schade claimen, zodat u direct geld op uw bankrekening ontvangt.
 • de eventuele discussie (over aansprakelijkheid en/of schadevergoeding) aangaan met de (verzekeraar van de) tegenpartij.
 • voor u de maximaal haalbare schadevergoeding claimen.

Aansprakelijkheid

Hoe is de aansprakelijkheid geregeld als u bent aangereden in de file? Volgens artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens moet de bestuurder altijd voldoende afstand bewaren, zodat hij zijn voertuig tijdig tot stilstand kan brengen. Bij een kop-staartbotsing wordt ervan uit gegaan dat de achterop-rijder hier niet aan heeft voldaan en dus onvoldoende afstand heeft bewaard. Is het duidelijk dat u van achteren bent aangereden in de file en u niets valt te verwijten? Dan mag u ervan uitgaan dat de tegenpartij in vrijwel alle gevallen aansprakelijk is voor de schade die voortvloeit uit de aanrijding.

 

Let wel: stel dat u als bestuurder gevaarlijke toeren uithaalt op de weg, het verkeer hindert of dreigt te hinderen (en daarmee verwijtbaar handelt), dan staat niet vast dat de tegenpartij aansprakelijk is voor kop-staartbotsing. Nader onderzoek is dan noodzakelijk om de mate van aansprakelijkheid van beide partijen te bepalen.

Schadevergoeding vorderen

In de aansprakelijkstelling stellen wij niet alleen, namens u, de tegenpartij aansprakelijk, maar vorderen wij tevens schadevergoeding voor de door u opgelopen letselschade. Zo’n vordering ziet er voor iedereen anders uit. Het is van belang om een lijst bij te houden, waarin u alle schadeposten opschrijft. Dit betreft de concrete schadeposten direct na het ongeval, bijvoorbeeld schade aan auto, kleding, medische zorg en huishoudelijke hulp. Maar denk ook aan de schadeposten die u in de toekomst verwacht, zoals het verlies van inkomsten, gederfde levensvreugde en nog te ondergane operaties.

Gratis rechtsbijstand

Het is van belang niet te lang te wachten met het versturen van de aansprakelijkstelling en de schadeclaim. Wij begrijpen dat uw hoofd er niet naar staat om allerlei juridische zaken te regelen, direct nadat u bent aangereden in de file. Wij nemen u die zorg graag uit handen. We kennen de ins en outs van letselschadezaken, waardoor uw zaak correct wordt afgewikkeld en u de schadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft. Dit kost u doorgaans helemaal niets! Neem vandaag nog, geheel vrijblijvend, contact met ons op!

Goed om te weten!

 • Wij dragen het keurmerk van het Register Letselschade.
 • Wij zijn ervaren specialisten op het gebied van letselschade.
 • Wij voorzien u van kosteloos en vrijblijvend advies.
 • Wij werken deskundig en snel.
 • In de meeste gevallen is onze rechtsbijstand gratis, omdat we onze kosten verhalen op de aansprakelijke partij.
 • Wij claimen maximale schadevergoeding en regelen voor u een voorschot op deze schadevergoeding.
 • We werken samen met diverse collega-specialisten.
 • We nemen uitgebreid de tijd om slachtoffers te begeleiden en komen op huisbezoek, als u zelf niet naar ons kantoor kunt komen.