Van achteren aangereden

Aanrijding kopstaart botsingEen kop-staartbotsing kan iedereen overkomen. U staat bijvoorbeeld plotseling stil in een file, de automobilist achter u let niet goed op en rijdt u van achteren aan. Wat nu? Bezoek in elk geval altijd een arts, want letselschade komt vaak voor bij een kop-staartbotsing, ook al lijkt het in eerste instantie mee te vallen. U kunt meer letselschade oplopen dan u denkt.

Bent u van achteren aangereden, dan leest u hieronder wat u direct na de aanrijding het beste kunt doen, hoe het zit met de aansprakelijkheid en wat de lichamelijke en psychologische symptomen zijn van een whiplash.

Natuurlijk wilt u uw letselschade vergoed krijgen. Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op. Als u van achteren bent aangereden, staan wij u in de meeste gevallen kosteloos bij. Onze specialisten staan voor u klaar!

Wat te doen als u van achteren bent aangereden

Allereerst is het van belang dat u uzelf en anderen in veiligheid brengt. Als de verkeerssituatie het toelaat, verplaats de auto’s dan niet, zodat de aansprakelijkheid goed onderzocht kan worden. Vul de schade-aanrijdingsformulieren in. Let op: in de praktijk komt het voor dat de formulieren door de tegenpartij opzettelijk foutief worden ingevuld. Controleer alle informatie dus goed, voordat u uw handtekening zet.

Waar u op moet letten:

 • Check het nummerbord van de tegenpartij en controleer of het juiste kenteken is ingevuld op het schade-aanrijdingsformulier.
 • Vraag de tegenpartij om zijn of haar identiteitsbewijs te laten zien, zodat u zeker weet dat de gegevens op het schade-aanrijdingsformulier kloppen.
 • Is de toedracht van het ongeval goed omschreven door de tegenpartij? Check dit voordat u het formulier ondertekent!
 • Bent u niet in staat om het formulier in te vullen? Laat dit dan weten en vul het thuis in, zodra u van de schrik bent bijgekomen.
 • Vindt u iets onduidelijk of begrijpt u iets niet? Zet dan geen handtekening! Als het formulier niet correct is ingevuld, staat u minder sterk.

Van achteren aangereden? Zo zit het met de aansprakelijkheid

In het verkeer moet altijd voldoende afstand tot de voorganger worden gehouden. Dit staat vermeld in artikel 19 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels. Wordt u van achteren aangereden, dan wordt er op grond van dit artikel vanuit gegaan dat de achterop botsende automobilist onvoldoende afstand heeft bewaard. Deze is aansprakelijk voor het ongeval en verplicht om alle schade die eruit voortvloeit te vergoeden. Als de tegenpartij vindt dat hij niet aansprakelijk is, zal hij moeten aantonen dat hij wél voldoende afstand heeft bewaard.

Maakt u zelf een verkeersfout? Dan bent u (mede)aansprakelijk voor de ontstane letselschade. Dit is bijvoorbeeld het geval als u zonder enige reden plotseling hard remt en vervolgens van achteren wordt aangereden.

Aansprakelijkstelling tegenpartij

Om uw letselschade succesvol te claimen, is het juridisch noodzakelijk om de veroorzakende partij per aangetekende brief aansprakelijk te stellen voor uw schade. U vermeldt welke schade u heeft opgelopen en stuurt een overzicht van uw schadeposten mee. Ook benoemt u welke schadeposten er nog te verwachten zijn. Het opstellen van een aansprakelijkstelling is geen sinecure, zeker wanneer u aan het ongeval een whiplash heeft overgehouden. De kans is groot dat de tegenpartij uw whiplashklachten probeert te weerleggen. Het is daarom heel belangrijk dat u uw letselschadeclaim goed onderbouwt met een medisch dossier.

Wees verstandig en laat de aansprakelijkstelling, en de daaruit volgende correspondentie met de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij, over aan onze letselschadespecialisten. Zij weten precies waar ze op moeten letten, zodat u verzekerd bent van een maximale schadevergoeding. Wij doen het werk, terwijl u zich richt op uw herstel. In de meeste gevallen zijn er voor u geen kosten aan verbonden, omdat onze kosten worden meegenomen in de letselschadeclaim.

Belangrijk: bezoek altijd een arts!

Bent u van achteren aangereden? Bezoek dan altijd zo snel mogelijk, in elk geval binnen een week na de botsing, uw huisarts. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat uw claim niet wordt gehonoreerd door de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij. Als u direct na de kop-staartbotsing klachten ervaart, kan uw arts medicijnen voorschrijven en u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Denkt u dat uw klachten wel meevallen? Bezoek toch altijd uw huisarts. Zeker bij een whiplash kunnen klachten zich pas later openbaren. Ook kunnen psychische klachten ontstaan.

Tip: houd in een notitieboekje bij wat u voelt, waar het pijn doet en tegen welke problemen u aanloopt. Doe dit niet alleen in de dagen na de aanrijding, maar ook in de weken erna en geef alle informatie door aan uw arts.

Let op: als u geen arts bezoekt nadat u van achteren bent aangereden, is de kans groot dat de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij het standpunt gaat innemen dat het allemaal wel meeviel met de klachten en dat uw huidige klachten niet door de aanrijding zijn veroorzaakt. U staat dus stukken sterker wanneer er van het begin af aan een medisch dossier is waarin uw klachten zijn vastgelegd.

Whiplash na een aanrijding van achteren

Een whiplash is een heftige beweging van het hoofd van achteren naar voren waarbij de nek overbelast raakt door overstrekking, veel voorkomend na een kop-staartbotsing. Doordat een auto van achteren wordt aangereden, schiet de auto plotseling naar voren. De veiligheidsgordel drukt het lichaam van de inzittende tegen de stoel, maar het hoofd beweegt vrij van voren naar achteren, waardoor de nekwervels, tussenwervelschijven, banden, spieren en pezen uitrekken en soms zelfs beschadigen.

De klachten kunnen na een paar maanden verdwenen zijn. Maar als er sprake is van een zwaar whiplash trauma kunnen de klachten zelfs een chronisch karakter krijgen. Ook is er niet altijd een verband tussen de ernst van de klachten en de ernst van de aanrijding. Iemand die met 30 kilometer per uur van achteren is aangereden kan meer klachten hebben dan iemand die met 60 kilometer per uur van achter is aangereden. De stand van het hoofd speelt hierbij een rol. Kijkt het slachtoffer opzij op het moment van de aanrijding, is er meer kans op ernstig letsel dan wanneer het hoofd recht naar voren wijst.

Typisch van een whiplash is dat er vaak geen fysieke schade zichtbaar is, maar wel veel fysieke en psychische symptomen aanwezig zijn.

Fysieke whiplash symptomen

Er zijn vier gradaties fysieke whiplash symptomen te onderscheiden:

 • eerste graad: uitsluitend nekklachten, waarbij geen fysieke schade zichtbaar is.
 • tweede graad: nekpijn met zichtbare afwijkingen zoals drukmijn en moeite met het bewegen van de nek.
 • derde en vierde graad: symptomen zijn zeer uiteenlopend en er is sprake van neurologische uitvalsverschijnselen en pijn, die wordt veroorzaakt door fracturen en dislocaties van de nekwervels.

Typische fysieke whiplash symptomen zijn:

 • nek-, hoofd- en kaaklijn
 • pijn in armen, schouders en rug
 • duizeligheid
 • overgevoeligheid voor licht en geluid
 • krachtverlies of tintelingen in armen en benen
 • oorsuizen

Psychische whiplash symptomen

Vanaf derdegraads whiplash klachten komen psychische symptomen vaker voor. Dit komt waarschijnlijk omdat de hersenen tijden een whiplash een flinke klap krijgen.

Veel voorkomende psychische whiplash symptomen zijn:

 • concentratiestoornissen
 • geheugenproblemen
 • slaapstoornissen
 • lusteloosheid
 • overgevoeligheid
 • depressie
 • emotionele instabiliteit

Post whiplash syndroom

Bij ongeveer 1 procent van alle whiplash slachtoffers blijven de symptomen permanent aanwezig. Zodra de klachten meer dan twee jaar aanhouden is er sprake van het post whiplash syndroom. Het slachtoffer zal nooit meer volledig herstellen. U kunt zich voorstellen dat post whiplash syndroom een grote impact heeft op het leven van het slachtoffer. Iemand kan arbeidsongeschikt raken of bijvoorbeeld hobby’s niet meer uitvoeren. Sociaal isolement en depressie liggen op de loer. Voor dit whiplash trauma kan een slachtoffer smartengeld vorderen, een deel van zijn levensvreugde en zelfwerkzaamheid zijn immers verloren gegaan door het post whiplash syndroom.

Het spreekt voor zich dat wij ook in dit uitzonderlijke geval onze uiterste best doen om de maximale schadevergoeding eruit te slepen. Ervaart u whiplash klachten nadat u van achteren aangereden bent? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Bij een kop-staartbotsing is in bijna alle gevallen de tegenpartij aansprakelijk, waardoor wij u kosteloos bij kunnen staan. U staat er niet alleen voor!

Goed om te weten!

 • Wij dragen het keurmerk van het Register Letselschade
 • Wij zijn ervaren specialisten op het gebied van letselschade
 • Wij voorzien u van kosteloos en vrijblijvend advies
 • Wij werken deskundig en snel
 • In de meeste gevallen is onze rechtsbijstand gratis, omdat we onze kosten verhalen op de aansprakelijke partij
 • Wij claimen maximale schadevergoeding en regelen voor u een voorschot op deze schadevergoeding
 • We werken samen met diverse collega-specialisten
 • We nemen uitgebreid de tijd om slachtoffers te begeleiden en komen op huisbezoek, als u zelf niet naar ons kantoor kunt komen