Aangereden op de scooter

Aangereden op de scooterAls u bent aangereden op de scooter kunnen de gevolgen groot zijn. Zeker als u bent aangereden door een automobilist of ander groot voertuig. Naast een beschadigde scooter kunt u nare verwondingen hebben opgelopen. Bent u aangereden op de scooter en lag de schuld niet of slechts gedeeltelijk bij u? Dan kunt u schadevergoeding claimen bij de veroorzaker van de aanrijding.

Bent u bij de aanrijding ook gewond geraakt, dan kan wellicht ook letselschade worden geclaimd. Hiervoor dient u de andere partij aansprakelijk te stellen.

Zelf aangereden op de scooter en verwondingen opgelopen? Schakel dan ons letselschadebureau in om de aansprakelijkheid en volledige schadevergoeding te regelen.

Nadat u bent aangereden op de scooter

Als u bent aangereden op de scooter hebt u, naast schaafwonden en kneuzingen, misschien ook botbreuken of ander fors letsel opgelopen. Vooral als u geen helm droeg, kunnen de gevolgen groot zijn.

Als de verwondingen van beide partijen meevallen en u hoeft beiden niet naar het ziekenhuis, vul dan meteen samen het Europees Schadeformulier in. Hierin beschrijft u gedetailleerd wat er precies gebeurd is. Hierbij gaat het nog niet om de schuldvraag. Dat komt later pas, maar deze gegevens zijn hierbij wel van belang. Denk verder aan:

 • Het maken van foto’s
 • Het noteren van gegevens van getuigen
 • Een bezoek aan de spoedeisende hulp bij klachten
 • Een bezoek aan uw huisarts, ook als de klachten lijken mee te vallen

Voorbeelden van letselschade

Letselschade kan aanzienlijk zijn als u bent aangereden op de scooter. Uw scooter kan dusdanig ernstig beschadigd zijn dat u er niet meer op kunt rijden en een andere scooter moet aanschaffen. Ook kunnen uw persoonlijke bezittingen, zoals laptop, telefoon of tas beschadigd of kapot zijn. Dit kan aardig in de kosten lopen. Daarnaast zit u met de gevolgen van uw verwondingen. Ook dit kan financieel grote gevolgen hebben. Denk aan de volgende kosten:

 • Opname ziekenhuis
 • Behandeling specialist(en)
 • Inschakelen huishoudelijke hulp
 • Aanpassen (vakantie) woning
 • Daling inkomen door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid
 • Ongebruikt doorlopend sportabonnement
 • Studievertraging
 • Verminderd pensioen
 • Juridische bijstand

Immateriële schade –> smartengeld

Naast deze materiële letselschade, kunt u ook letselschade oplopen die niet direct in geld is uit te drukken. Dit noemen we de immateriële schade. U kunt hierbij denken aan psychische klachten, langdurige of zelfs chronische pijnklachten, blijvend ontsierende littekens of de vermindering van sociale contacten. Hierdoor ervaart u minder vreugde in het leven. Voor deze gederfde levensvreugde kunt u zogenoemd smartengeld krijgen van de andere partij. Dit valt onder de schadevergoeding die u claimt. De kosten die u maakt om u door B&O Letselschade te laten bijstaan, vallen ook onder uw letselschade en tellen mee bij de berekening van de schadevergoeding waarop u recht heeft. Als de andere partij volledig aansprakelijk is voor de aanrijding, is onze hulp voor u dus kosteloos. Maar hoe zit het precies met de aansprakelijkheid? Dat leest u hieronder.

Aangereden op de scooter en aansprakelijk stellen

Als u een schadevergoeding wilt ontvangen voor uw letselschade, dan zult u de andere partij formeel aansprakelijk moeten stellen. Dat moet u doen middels een brief. U kunt ervan uit gaan dat de verzekeraar van de tegenpartij zal proberen aan te tonen dat hun verzekerde (degene door wie u bent aangereden op de scooter) niet of niet volledig aansprakelijk is en de schadevergoeding zo laag mogelijk proberen te houden. Het is dan ook verstandig om een letselschadebureau in te schakelen om dit voor u te regelen. Zo hoeft u zelf geen vervelende discussies met een verzekeraar te voeren en kunt u zich richten op uw herstel. Onze letselschadespecialisten hebben jarenlange ervaring en zullen altijd zorgen dat u de maximale schadevergoeding ontvangt.

Op scooter aangereden door fietser

Bent u aangereden door een fietser, dan is de situatie al snel ingewikkeld. Een fietser is volgens de wet namelijk een zwakke verkeersdeelnemer, net als een voetganger. Dat komt omdat fietsers en voetgangers vaak sneller en zwaardere verwondingen oplopen bij een verkeersongeval. In de wet is daarom vastgelegd dat een fietser nooit meer dan 50% aansprakelijk kan zijn voor een aanrijding, ook al beging hij/zij zelf een verkeersovertreding. Voor u betekent dit dat u nagenoeg nooit een volledige schadevergoeding kunt ontvangen als u door een fietser bent aangereden op de scooter.

Aangereden door andere scooter

Bent u door een andere scooter aangereden op de scooter, dan gelden de gewone verkeersregels. Er moet dan worden bepaald wie welke verkeersregels heeft overtreden en daarmee aansprakelijk is voor de aanrijding. Heeft alleen de ander een verkeersregel overtreden, dan is die ander voor 100% aansprakelijk en krijgt u schadevergoeding voor al uw letselschade. Heeft u zelf ook een fout gemaakt? Dan geldt er een deel eigen schuld. Bent u aangereden op de scooter maar voor bijvoorbeeld 30% zelf verantwoordelijk voor de aanrijding, krijgt u van de andere partij 70% van uw letselschade vergoed.

Op scooter aangereden door auto

Bent u op de scooter aangereden door een auto, dan gelden dezelfde regels als bij een aanrijding met een andere scooter. Ondanks het feit dat u bij een aanrijding met een auto kwetsbaarder bent dan de automobilist, gaat het er alleen om wie schuldig is aan de aanrijding. Bent u aangereden door een auto en reed de automobilist bijvoorbeeld door rood of gaf hij/zij u geen voorrang terwijl u van rechts kwam, dan is de bestuurder volledig aansprakelijk en krijgt u ook uw letselschade gewoon volledig vergoed. Bent u ten dele zelf schuldig, bijvoorbeeld omdat u te hard reed, dan wordt gekeken naar het aandeel eigen schuld. Bent u door een taxi aangereden op de scooter, dan gelden dezelfde regels. In dat geval dient het taxibedrijf waar de chauffeur werkt aansprakelijk gesteld te worden.

Aangereden door vrachtwagen

Bent u door een vrachtwagen aangereden op de scooter, dan zijn de gevolgen helaas vaak zeer ernstig. Door de beruchte dode hoek, kunnen zij u gemakkelijk over het hoofd zien. Voor de aansprakelijkheid gelden ook hier echter de standaard regels rond aansprakelijkheid. Degene die een verkeersregel overtrad is aansprakelijk voor de aanrijding. Maakte u allebei een fout, dan wordt ook bij een aanrijding met een vrachtwagen gekeken wat uw aandeel was en welke fout de ander maakte. Op basis hiervan wordt het percentage schadevergoeding berekend.

Op scooter aangereden door bus of tram

Heeft een bus of tram u aangereden op de scooter? Het enige verschil is dat u dan te maken krijgt met de vervoersmaatschappij als aansprakelijke partij. Een bus of tram is verzekerd tegen de letselschade die de voertuigen bij een aanrijding veroorzaken. Om aanspraak te maken op schadevergoeding dient de vervoersmaatschappij, die eigenaar is van de bus of tram, aansprakelijk te worden gesteld voor het ongeval. Ook zij zullen proberen de schadevergoeding zo laag mogelijk te houden. Bespaar u dus ellenlange discussies en veel uitzoekwerk en laat onze letselschade specialisten de vervoersmaatschappij aansprakelijk stellen.

Andere partij niet verzekerd of doorgereden, wat nu?

Soms komt het voor dat de andere partij niet verzekerd is of dat de veroorzaker van uw ongeval doodleuk doorrijdt. Vooral bij scooterrijders komt dit nogal eens voor.  Hoe zit het dan met de schadevergoeding voor uw letselschade? In dit soort gevallen kunt u doorgaans onder voorwaarden aanspraak maken op het Waarborgfonds Motorverkeer. Wij vertellen u hier graag meer over.

Neem contact op voor juridische bijstand

Bent u aangereden op de scooter? Laat een van onze ervaren letselschadespecialisten u bijstaan. Geen uitzoekwerk, geen vervelende discussies met verzekeraars en geen stress. Wij regelen alles voor u. Is de ander aansprakelijk voor de aanrijding, dan kost onze hulp u niets. Maak een afspraak voor een vrijblijvend en informatief kennismakingsgesprek, indien gewenst bij u thuis.