Aangereden op de motor

Aangereden op de motorAls u bent aangereden op de motor kan dat grote gevolgen hebben. U heeft naast schade aan uw voertuig mogelijk ernstig letsel opgelopen. Motorrijden geeft veel mensen een gevoel van ultieme vrijheid. U bent wendbaarder en met de motor vaak sneller op uw bestemming dan met de auto. Ook staat u tijdens files niet stil, maar kunt u tussen de auto’s doorrijden. Toch heeft motorrijden ook nadelen. U bent namelijk extra kwetsbaar. Als u op de motor aangereden bent, kunt u te maken krijgen met flink wat letselschade. Als u zelf niet aansprakelijk bent voor het ongeluk, dient u van de tegenpartij schadevergoeding voor al uw letselschade te ontvangen.

Bent u aangereden op de motor en hierbij gewond geraakt: schakel dan kosteloos onze letselschade-experts in, zodat u een volledige schadevergoeding ontvangt. Neem contact op voor meer informatie.

Direct nadat u bent aangereden op de motor

Als u op de motor bent aangereden, is het allerbelangrijkste dat u uzelf en andere weggebruikers die bij het ongeluk betrokken zijn direct in veiligheid brengt. Bent u of is de andere partij ernstig gewond, bel dan 112 of laat iemand anders dat doen. Medische hulp staat voorop. Vallen de verwondingen mee; vul dan samen met de andere partij het Europees Schadeformulier in. Hier beschrijft u wat er precies gebeurd is. Doe dit zo volledig mogelijk. Hoeft u niet opgenomen te worden in het ziekenhuis, maar heeft u wel klachten? Bezoek dan altijd een huisarts of indien nodig de spoedeisende hulp. Ook als het allemaal wel lijkt mee te vallen.

Voorbeelden van letsel

Met een motor bent u minder zichtbaar dan met een auto. Andere verkeersdeelnemers, zoals automobilisten of vrachtwagenchauffeurs, kunnen u dus makkelijker over het hoofd zien. Zeker als ze op de snelweg van rijstrook wisselen. Als motorrijder heeft u geen bescherming van uw voertuig, zoals u dat met een auto heeft. Wordt u aangereden op de motor, dan is de kans op ernstig letsel dus relatief groot. Veel voorkomend letsel bij iemand die is aangereden op de motor is bijvoorbeeld:

 • Gebroken been
 • Gebroken arm
 • Hoofdletsel
 • Rugletsel
 • Knieletsel

Herstel van ernstig letsel kan wel even duren en u komt hierdoor vaak voor hoge kosten te staan, waardoor de letselschade flink oploopt. Zorg ervoor dat u niet te lang wacht met de schadeafwikkeling. Hoe langer u wacht, hoe lastiger het kan zijn om bijvoorbeeld het bewijs omtrent het ontstaan van het ongeval te achterhalen.

Mogelijke letselschade na aanrijding motor

Zoals eerder gezegd kan de letselschade aanzienlijk zijn na een aanrijding met de motor. Er zijn ontzettend veel kostenposten waarmee u te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld:

 • Reparatiekosten motor
 • Kosten beschadigde motorkleding
 • Medische kosten
 • Kosten van hulp in de huishouding
 • Kosten van aanpassingen in uw huis
 • Extra vervoerskosten
 • Kosten door studievertraging
 • Abonnement van de sportschool dat doorloopt
 • Inkomensverlies door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid
 • Kosten juridische bijstand

Uiteraard is deze lijst in de praktijk nog veel langer. Naast deze zogenoemde materiële schade, is er bovendien vaak ook nog sprake van immateriële schade. Dit is letselschade die niet direct in geld is uit te drukken. Denk bijvoorbeeld aan verminderde sociale contacten, ontsierende littekens, chronische pijn. Dit soort zaken kunnen uw levensvreugde behoorlijk negatief beïnvloeden. Deze schade valt ook onder uw letselschade en kunt u in de vorm van smartengeld toevoegen aan de schadevergoeding die u claimt bij de andere partij.

Juridische kosten vallen ook onder uw letselschade. Als de andere partij volledig aansprakelijk is, kost onze juridische bijstand u dus niets.

Aangereden door een vrachtwagen of vuilniswagen

Bent u door een vrachtwagen of vuilniswagen aangereden op de motor? Dan gelden dezelfde regels als bij een aanrijding met een auto of ander voertuig. Vrachtwagens en vuilniswagens kunnen u door de beruchte dode hoek snel over het hoofd zien. Houd daar dus altijd rekening mee. Haal niet onverwachts in, maar zorg dat de bestuurder genoeg tijd heeft om u te zien. Bent u aangereden op de motor door een vrachtwagen of vuilniswagen en is de bestuurder verantwoordelijk voor het ontstaan van de aanrijding; dan kunt u ook hier vergoeding van uw letselschade claimen.

Door politieauto of ambulance aangereden op de motor

Bent u aangereden door een politieauto of ambulance; dan kan de zaak complexer zijn dan bij een ‘normale’ aanrijding. Voor politieauto’s en ambulances gelden namelijk andere regels. Het zijn voorrangsvoertuigen die de verkeersregels mogen overtreden, met en ook zonder optische- en geluidssignalen. De bestuurder van een politieauto of een ambulance mag dus door rood rijden, rechts inhalen of voorrang nemen terwijl hij/zij dat niet heeft. Deze overtreding van de verkeersregels moet wel noodzakelijk zijn en de bestuurder mag de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen. Het bepalen van de aansprakelijkheid bij een dergelijk ongeval vereist dus zeer specifieke kennis. Wilt u de bestuurder van een politieauto of ambulance aansprakelijk stellen, dan dient u zich te wenden tot diens werkgever. De aanrijding vindt plaats terwijl de bestuurder aan het werk is. De letselschade die door een aanrijding het ‘werkvoertuig’ is ontstaan, wordt gedekt door de WA-verzekering van de werkgever.

Het feit dat er speciale regels gelden voor politieauto’s en ambulances impliceert echter niet dat u de ander niet aansprakelijk kunt stellen en geen letselschade mag verhalen. Ook deze bestuurders maken wel eens een inschattingsfout. U doet er wel goed aan in dit soort gevallen een ervaren letselschadebureau in te schakelen. Onze letselschade juristen zijn op de hoogte van alle juridische regelgeving rond voorrangsvoertuigen. Zo maakt u meer kans op het krijgen van een schadevergoeding en belandt u niet in vervelende juridische discussies met de verzekeringsmaatschappij van de politie of ambulancezorg.

Laat ons u bijstaan

Bent u aangereden op de motor en heeft u letselschade? Zadel uzelf dan niet onnodig op met nog meer zorgen en laat het aansprakelijk stellen en het claimen van schadevergoeding over aan onze ervaren letselschade specialisten. B&O Letselschade draagt het keurmerk van het Register Letselschade dus bij ons bent u verzekerd van uitstekende expertise op het gebied van aanrijdingen met een motor. Is de andere partij volledig aansprakelijk dan is onze hulp voor u ook volledig kosteloos. Wij komen graag bij u langs voor een kennismakingsgesprek.