Op de fiets aangereden door auto

Aangereden fietsBent u op de fiets aangereden door een auto? Dan kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Uw fiets kan flinke schade hebben en u kunt zelf gewond zijn geraakt. Als uw verwondingen ernstig zijn, kunnen de kosten flink oplopen. Wanneer u op de fiets bent aangereden door een auto en hierdoor letsel opliep, komt u nagenoeg altijd in aanmerking voor schadevergoeding. Zelfs als u een verkeersovertreding hebt gemaakt. U moet de automobilist dan wel aansprakelijk stellen voor uw letselschade.

Op de fiets aangereden door auto? Laat een ervaren letselschadejurist u helpen met het aansprakelijk stellen van de veroorzaker en het verhalen van uw letselschade. Neem contact op voor vrijblijvend advies.

Mogelijke kostenposten

Als fietser bent u kwetsbaar in het verkeer. U heeft geen bescherming van uw voertuig zoals een automobilist dat heeft. Bent u op de fiets aangereden door een auto, dan is de kans groot dat u verwondingen heeft opgelopen. Deze kunnen zeer ernstig zijn. Ook kunt u na het ongeluk last krijgen van psychische klachten. Als gevolg hiervan kunnen de kosten en het ongemak hoog oplopen. Denk aan:

 • Ziekenhuiskosten
 • Eigen risico zorgverzekering en eigen bijdragen
 • Rekeningen van fysiotherapeut of specialist
 • Inkomensverlies door tijdelijke arbeidsongeschiktheid
 • Vertraging studie
 • Vervangend vervoer
 • Kosten psychische hulp

Aansprakelijk stellen automobilist

Als u op de fiets bent aangereden door een auto komt u gelukkig zo goed als altijd in aanmerking voor vergoeding van uw letselschade. Om uw schade op de tegenpartij te verhalen, moet dan u wel de automobilist aansprakelijk stellen. Omdat elke auto verplicht WA verzekerd moet zijn, krijgt u te maken met een verzekeringsmaatschappij. Wij kunnen ons voorstellen dat uw hoofd daar niet naar staat als u gewond bent geraakt. Onze letselschade-experts kunnen u het berekenen van letselschade en claimen van schadevergoeding uit handen nemen. U bent bij ons kantoor verzekerd van professionele belangenbehartiging.

Op fiets aangereden? Denkt u hieraan

Als u bent aangereden door een auto is het belangrijk om aan een paar dingen te denken. Dat maakt het voor ons makkelijk om schadevergoeding te claimen.

 • Noteer plaats en locatie van de aanrijding
 • Maak foto’s van de situatie of vraag een ander dit te doen
 • Vul een Europees Schadeformulier in
 • Noteer gegevens van getuigen
 • Breng een bezoek aan de huisarts of spoedeisende hulp
 • Bewaar rekeningen en bonnen van al uw uitgaven

Hoe meer bewijs u verzamelt, hoe sterker u staat. Samen met u kunnen wij vervolgens nauwkeurig inventariseren wat er precies is gebeurd en welke schade u lijdt.

Aangereden door auto? Minstens 50% letselschade vergoed

Als fietser krijgt u nagenoeg altijd minstens 50% van uw letselschade vergoed. Dat is zo geregeld in artikel 185 van de Verkeerswegenwet. Volgens die wet bent u als fietser, net zoals een voetganger, een kwetsbare verkeersdeelnemer. Als u op de fiets wordt aangereden door een automobilist is de kans op ernstig letsel groot. U bent daarom juridisch extra beschermd. De automobilist is in principe voor in ieder geval 50% aansprakelijk voor de letselschade die u hebt opgelopen. Als u zelf geen verkeersfouten heeft gemaakt is de automobilist voor 100% aansprakelijk en zult u volledige schadevergoeding krijgen.

In zeer uitzonderlijke gevallen kan een automobilist zich op overmacht beroepen en kan het gebeuren dat u minder dan de minimale schadevergoeding van 50% krijgt. Er moet de automobilist dan niets te verwijten zijn. Dat komt echter bijna nooit voor omdat een automobilist altijd rekening dient te houden met het feit dat fietsers extra kwetsbaar zijn en bijvoorbeeld door rood kunnen rijden of vergeten hun hand uit te steken bij het afslaan.

Kind onder de 14 jaar aangereden door auto

Als een kind onder de 14 jaar op de fiets aangereden is door een auto gelden er weer andere regels. Van kinderen mag je nog niet verwachten dat ze zich altijd veilig en voorspelbaar gedragen in het verkeer. Jonge kinderen kunnen onverwachte bewegingen maken, ook op de fiets. Of ze fietsen samen met andere kinderen naar school en letten daardoor minder goed op de rest van het verkeer. Is uw kind op de fiets aangereden door een auto, dan dient vrijwel altijd de volledige letselschade te worden vergoed. De enige uitzondering is als uw kind met opzet een ongeluk veroorzaakt, al komt die situatie zeer zelden voor.

Op de fiets aangereden door auto en hulp

Wilt u een automobilist aansprakelijk stellen nadat u op de fiets aangereden bent? Of is uw kind aangereden door een automobilist? Neem dan contact met ons op. Wij hebben jarenlange ervaring en zijn in het bezit van het keurmerk van het Register Letselschade. We zorgen ervoor dat u altijd de maximale schadevergoeding ontvangt. Wij bezoeken u ook aan huis. Neem vandaag nog contact op, wij staan u graag te woord.