Aangereden op de fiets

Aanrijding fietsBent u aangereden op de fiets? Een ongeluk zit in een klein hoekje: ongevallen in het verkeer komen dagelijks voor en kunnen ernstige gevolgen met zich meebrengen. Als fietser bent u extra kwetsbaar in het verkeer. Als u bent aangereden op de fiets door een auto, bus, motor of vrachtauto, is de kans op letselschade groot. In al deze gevallen kunt u de schade verhalen op de bestuurder van het motorvoertuig. Deze is zo goed als altijd gedeeltelijk of volledig aansprakelijk voor uw letselschade.

Als fietser bent u kwetsbaar in het verkeer. Aangereden? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies en juridische bijstand.

Letselschade en aansprakelijkheid

Als fietser bent u al snel de zwakkere verkeersdeelnemer. Fietsers zijn in ons land juridisch extra beschermd vanwege hun kwetsbaarheid in het verkeer. Bent u door een auto aangereden op de fiets, dan kunt u de automobilist vaak volledig, maar in elk geval gedeeltelijk, aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Alle motorvoertuigen zijn verplicht WA-verzekerd: degene die u heeft aangereden kan dus zijn verzekeraar inschakelen voor het betalen van schadevergoeding. U krijgt minstens vijftig procent van uw letselschade vergoed als u als volwassene op de fiets bent aangereden door een motorvoertuig. Ongeacht wie schuld heeft aan het ongeval: u of de automobilist. Afhankelijk van de situatie kunt u de automobilist zelfs aansprakelijk stellen voor de volledige letselschade. Onze ervaren letselschade-experts nemen u alle zorg uit handen. Wij kunnen voor u berekenen op hoeveel schadevergoeding u recht heeft. Deze claimen we bij de verzekeraar van de bestuurder van het voertuig.

Aangereden op de fiets: hoeveel schadevergoeding?

U heeft dus altijd recht op schadevergoeding als u op de fiets bent aangereden door een motorvoertuig. De hoogte van uw letselschade vergoeding is afhankelijk van de schuldvraag. Wie heeft het verkeersongeval veroorzaakt? Lag de schuld bij u? Reed u aan de verkeerde kant van de weg of gaf u de van rechts komende auto geen voorrang? Dan bent u in elk geval mede schuldig aan de aanrijding. Toch blijft de bestuurder van het motorvoertuig altijd aansprakelijk voor in ieder geval de helft van uw letselschade. U reed immers op de fiets en was hierdoor de zwakkere verkeersdeelnemer. Bent u aangereden op de fiets omdat de tegenpartij bijvoorbeeld door rood reed? Dan ligt de aansprakelijkheid volledig bij de automobilist en kunt u ook uw volledige letselschade claimen. Soms is niet direct duidelijk wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Een aansprakelijkheidsonderzoek moet dan uitsluitsel brengen. Ook dit kunnen wij op ons nemen.

Kinderen op de fiets: volledige letselschade vergoeding

Kinderen tot veertien jaar die op de fiets worden aangereden door een automobilist hebben vrijwel altijd recht op volledige schadevergoeding. Volwassen fietsers zijn kwetsbare weggebruikers; kinderen zijn vaak impulsiever en lopen dus meer gevaar. Bovendien zijn de gevolgen van een aanrijding voor een jeugdige fietser doorgaans nog ingrijpender. Wordt een kind tot 14 jaar aangereden op de fiets, dan ligt de aansprakelijkheid volledig bij de automobilist. Het slachtoffer heeft in dit geval dan ook recht op volledige schadevergoeding, inclusief smartengeld.

Welke schade vergoed na aanrijding fiets?

Een aanrijding op de fiets kan flinke letselschade tot gevolg hebben. Een nieuwe fiets of uw ziekenhuisrekening: het loop al snel in de papieren. Naast alle direct zichtbare letselschade, bestaat de kans dat zich nog veel meer onvoorziene kosten voordoen. U kunt alle letselschade of een deel van de schade als gevolg van de aanrijding claimen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat u door het ongeval een tijdje niet kunt werken of dat uw studie vertraging oploopt. Ook deze schade dient u vergoed te krijgen. Moet u week in week uit, of misschien wel dagelijks, op en neer naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum? Dan kunt u tevens uw reiskosten claimen. Heeft u een klusjesman nodig omdat u klussen in huis niet meer zelf kan uitvoeren? Zelfs deze kosten kunt u verhalen als letselschade.

Registreer schadeposten

Om uw letselschade volledig vergoed te krijgen, is het van belang dat u alle schade goed vastlegt. Breng direct na de aanrijding een bezoek aan uw huisarts of aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. De behandelend arts zal uw klachten opnemen in uw dossier. Als u bent aangereden op de fiets is het verstandig om u goed te laten onderzoeken. Niet al het letsel is direct zichtbaar. Bovendien is het goed als u kunt aantonen dat uw klachten een direct verband hebben met het fietsongeval. Hoe langer de periode tussen aanrijding en registratie van uw klachten, hoe lastiger om aan te tonen dat uw klachten door de aanrijding zijn veroorzaakt.

Inschakelen letselschadebureau

Om uw letselschade vergoed te krijgen moet u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor het ongeluk. Pas als de schuldige partij aansprakelijkheid erkend heeft, kunt u de schadevergoeding claimen. Om te beginnen dient per brief een aansprakelijkstelling aan de veroorzaker te worden gestuurd. Hierin beschrijft u dat u bent aangereden op de fiets, onder welke omstandigheden, welke schade u hierbij heeft opgelopen en dat u de ander hiervoor aansprakelijk stelt. U krijgt dan te maken met de verzekeraar van de bestuurder. Deze zal zijn uiterste best doen om uw schade te bagatelliseren of de schuld van het ongeluk aan u toe te schrijven. Het is daarom verstandig om een letselschadebureau in te schakelen. De kosten van onze rechtshulp zijn onderdeel van uw schadevergoeding.

Bent u aangereden op de fiets en heeft u vragen over letselschade of over aansprakelijkheid? Neemt u dan gerust contact met ons op. Onze ervaren juristen helpen u graag verder, zodat u krijgt waar u recht op heeft.