Door auto, bus of scooter aangereden op het zebrapad

Aangereden op zebrapadWanneer u oversteekt op een zebrapad, gaat u ervan uit dat u voorrang krijgt van andere weggebruikers. Bent u toch aangereden op het zebrapad door een auto, bus of scooter? Dan heeft u doorgaans recht op vergoeding van al uw letselschade. Veel mensen wanen zich veilig op een zebrapad, bij uitstek dé oversteekplaats voor voetgangers. Toch betreuren we elk jaar gemiddeld 12 dodelijke slachtoffers en moeten honderden mensen zich in een ziekenhuis laten behandelen doordat ze zijn aangereden op een zebrapad.

Door auto, bus of scooter aangereden op een zebrapad en letselschade verhalen? Neem contact op met één van onze letselschade juristen. Wij kunnen u als voetganger vaak kosteloos bijstaan.

Aangereden op zebrapad: wie is aansprakelijk?

In de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voetgangers voorrang hebben als zij op een zebrapad lopen. Degene die u als voetganger op het zebrapad aangereden heeft, is dus aansprakelijk. Bent u gewond geraakt door de aanrijding, dan krijgt u te maken met letselschade. U kunt uw letselschade verhalen op de aansprakelijke tegenpartij en claimen bij de verzekeringsmaatschappij van de automobilist of bestuurder van de bus of scooter. Het is daarbij essentieel dat de ander zijn of haar aansprakelijkheid ook erkent.

Letselschade bestaat uit bijvoorbeeld medische kosten en gederfde inkomsten. Ondanks dat de aansprakelijkheid vastligt als u door een auto, bus, scooter of vrachtwagen bent aangereden op het zebrapad, hebben veel slachtoffers moeite een schadevergoeding te krijgen. Verschillende problemen waar u tegenaan kunt lopen bij het verhalen van uw letselschade:

  • de auto, bus, scooter of vrachtwagen rijdt door na de aanrijding
  • de bestuurder van de auto, bus of scooter is niet verzekerd
  • de verzekeraar bestrijdt dat u letsel heeft opgelopen door de aanrijding


Voertuig rijdt door nadat u bent aangereden

Als de dader doorgereden is nadat hij of zij u op het zebrapad aangereden heeft, beschikt u niet over de identiteit van degene die aansprakelijk is. Maar misschien is het u gelukt het kenteken te onthouden of hebben getuigen het kenteken van het voertuig genoteerd. In dat geval kunt u aangifte doen bij de politie en de aansprakelijke bestuurder opsporen om uw letselschade te verhalen. Heeft u geen kenteken en zijn er geen getuigen die behulpzaam kunnen zijn? U kunt een oproep op social media doen en een advertentie in een lokaal nieuwsblad plaatsen. Vervolgens kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds Motorverkeer is in het leven geroepen voor mensen die zijn aangereden door een auto of ander motorvoertuig en niet terechtkunnen bij een verzekeraar. Bijvoorbeeld omdat de bestuurder is doorgereden of omdat het voertuig niet verzekerd is.

Aangereden op het zebrapad, bestuurder niet verzekerd

Iedereen die een motorvoertuig bezit, is verplicht het voertuig te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid: de WA-verzekering. Deze verzekering beschermt de verzekerde tegen het risico van aansprakelijkheid. In principe vergoedt de WA-verzekering alle letselschade die een verzekerde veroorzaakt, enkele uitzonderingen daargelaten. Maar wat doet u als degene die u heeft aangereden niet verzekerd is? Kunt u dan uw letselschade vergoed krijgen?

Als u door een auto, bus, vrachtwagen of scooter op het zebrapad aangereden bent en de bestuurder is niet verzekerd, kunt u ook aankloppen bij het Waarborgfonds Motorverkeer om uw letselschade te verhalen. Het is dan van belang dat u de identiteit van de bestuurder weet én dat duidelijk is dat de bestuurder onverzekerd is. Daarnaast moet u aantonen dat u op korte termijn actie heeft ondernomen. U dient de bestuurder van de auto, bus, vrachtwagen of scooter aansprakelijk te stellen voor de letselschade die u heeft geleden. Als u dat heeft gedaan, kunt u een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen wij u dit uit handen nemen.

Aangifte bij politie

Het is uitermate belangrijk dat u altijd aangifte bij de politie doet als u bent aangereden op een zebrapad en de bestuurder van de auto, bus of scooter is doorgereden of als deze geen geldige verzekering heeft. Het liefst doet u dit zo snel mogelijk, maar wacht in elk geval niet langer dan veertien dagen, geteld vanaf de aanrijding op het zebrapad, anders neemt het Waarborgfonds Motorverkeer uw schadeclaim niet meer in behandeling.

Aangereden op het zebrapad, verzekeraar bestrijdt dat er sprake is van letselschade

Bent u aangereden op het zebrapad en bent u daarbij gewond geraakt? Dan is het een logisch gevolg dat u letselschade verhalen wilt. U zou denken dat dit niet moeilijk zou moeten zijn als de bestuurder van de auto, bus of scooter bekend is en een WA-verzekering heeft. Toch kan het zelfs dan nog erg lastig worden. Een verzekeraar kan namelijk bestrijden dat u letselschade heeft opgelopen door de aanrijding. In dat geval moet u bewijzen dat uw letsel een gevolg is van het feit dat u bent aangereden op het zebrapad, welk letsel dat precies is en wat voor letselschade u daardoor lijdt.

Bewijsmateriaal verzamelen

Om de kans dat u met succes letselschade kunt verhalen te vergroten, raden we u aan om altijd voldoende bewijsmateriaal te verzamelen. Bezoek direct na de aanrijding een arts, bijvoorbeeld uw huisarts, zodat deze op de hoogte is van de aanrijding. Een medisch dossier dient als bewijsmateriaal. Ook is het verstandig te denken aan getuigen en foto’s van het zebrapad waar de aanrijding plaatsvond, mogelijk zijn er remsporen te zien. Medisch experts kunnen aantonen dat het letsel dat u heeft opgelopen het gevolg is van de aanrijding. U doet er goed aan een letselschade bureau in de arm te nemen bij discussies met een verzekeraar. Onze letselschade juristen hebben jaren lange ervaring met dit soort zaken, weten precies waarop u recht heeft en komen op voor uw belangen.

Door auto, bus of scooter aangereden? Juridische bijstand

Dat u op een zebrapad aangereden bent door een auto, bus of scooter is al vervelend genoeg. Daarom zorgen wij ervoor dat u niet zelf aan de slag hoeft om uw letselschade te verhalen. Wij helpen u bij het vinden van de aansprakelijke van het ongeluk, stellen hem of haar aansprakelijk en inventariseren uw letselschade. Wij zorgen ervoor dat u al uw letselschade vergoed krijgt. En aangezien een bestuurder van een motorvoertuig altijd aansprakelijk is als hij of zij een voetganger op het zebrapad aangereden heeft, dienen uw juridische kosten ook vergoed te worden. Onze bijstand kost u in dat geval helemaal niets.