Letselschadevergoeding na aanrijding

Letselschadevergoeding na aanrijdingEen aanrijding kan iedereen overkomen. Automobilisten, motorrijders, voetgangers, fietsers en vrachtwagenchauffeurs, samen verplaatsen wij ons over de drukke Nederlandse wegen. En waar veel verkeersdeelnemers zijn, is de kans op een aanrijding altijd aanwezig. Mensen hebben haast of zitten met hun gedachten ergens anders. Ook weersomstandigheden, werkzaamheden aan de weg of onoverzichtelijke situaties kunnen weggebruikers parten spelen. Als u bent aangereden, kan het letsel dat u daaraan overhoudt ervoor zorgen dat u langere tijd uit de running bent. Bovendien kan het flink wat kosten met zich meebrengen. Is een ander aansprakelijk voor de aanrijding, dan kunt u hiervoor letselschadevergoeding claimen.

Zelf letselschadevergoeding na aanrijding claimen? Dan kunnen u vaak kosteloos bijstaan. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies als u bent aangereden en hierbij letselschade heeft opgelopen.

Letselschade

Een aanrijding kan een enorme impact hebben. Door de klap kunt u behoorlijk letsel oplopen en u kunt te kampen krijgen met fysieke en psychische klachten. Om nog maar te zwijgen over de schade aan uw voertuig. De kosten die dit met zich meebrengt vallen onder de noemer ‘letselschade’. Denk hierbij aan alle mogelijke kostenposten, van ziekenhuisrekeningen tot reiskosten. Maar ook kosten voor fysiotherapie of reparatiekosten van uw voertuig en inkomsten die u misloopt, vallen allemaal onder de noemer ‘letselschade’. Als de tegenpartij aansprakelijk is, dan heeft u volgens de wet recht op letselschadevergoeding. Na een aanrijding staan onze letselschade-experts klaar om u helpen bij het claimen van uw schade.

Posten letselschadevergoeding

Ernstig letsel, of dat nu fysiek of psychisch is, kan uw wereld op zijn kop zetten. Dingen die u normaal gesproken altijd zelf kon, moet u nu uit handen geven. De kans bestaat dat u uw zelfstandigheid kwijt bent en dat zich kosten voordoen waar u nooit eerder aan gedacht hebt. Onder letselschade kunt u veel verschillende schadeposten rekenen, waaronder:

 • Directe kosten: beschadiging van uw voertuig of kleding
 • Kosten voor ziekenhuisopname
 • Medische kosten die de zorgverzekeraar niet of slechts gedeeltelijk vergoedt
 • Huishoudelijke hulp
 • Verlies van inkomsten
 • Studievertraging of –achterstand
 • Extra telefoonkosten voor contact met jurist, medici en andere instanties
 • Vervoerskosten
 • Kosten voor rechtsbijstand
 • Eventuele verhuiskosten en hulpmiddelen
 • Smartengeld: een vergoeding voor al uw leed in de vorm van pijn, verdriet, slapeloze nachten of het verlies van levensvreugde als gevolg van de aanrijding

Een letselschade jurist kan u precies vertellen welke posten voor letselschadevergoeding na aanrijding in aanmerking komen.

Aangereden en aansprakelijkheid

Een van de betrokken partijen is doorgaans verantwoordelijk voor de aanrijding. Dit is degene die zich niet aan de verkeersregels heeft gehouden, door bijvoorbeeld een rood verkeerslicht te negeren, geen voorrang te verlenen of door de maximale snelheid te overtreden. Als u kunt aantonen dat de bestuurder die u heeft aangereden aansprakelijk is voor het ongeval, kunt u de schade die u oploopt claimen. Een van onze letselschade-experts kan u helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en u bijstaan om een volledige letselschadevergoeding te krijgen.

Onze hulp kost u niets als de ander aansprakelijk is, aangezien de verzekeraar van de aansprakelijk partij ook onze kosten betaalt.

Letselschadevergoeding na aanrijding met motorvoertuig

Bent u in de auto aangereden door een ander motorvoertuig? Dan geldt: de bestuurder die een verkeersovertreding heeft begaan, is aansprakelijk voor de aanrijding. Of u nu bestuurder bent van een auto, vrachtwagen, motor, snorfiets of scooter: de weggebruiker die zich niet aan de regels houdt, is verantwoordelijk voor het ongeval en kan voor letselschadevergoeding worden aangesproken. Het kan ook zijn dat u zelfs deels schuld hebt aan de aanrijding. Er zal dan worden bekeken wie voor welk deel kan worden aangesproken.

Voor de mogelijkheden omtrent letselschadevergoeding na een aanrijding kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Letselschadevergoeding na aanrijding als voetganger of fietser

De partij die bij een aanrijding de fout ingaat, is aansprakelijk voor het ongeluk. Dat geldt tenminste als het ene motorvoertuig een ander motorvoertuig aanrijdt. Wanneer u als fietser of voetganger bent aangereden, ligt het anders. Fietsers en voetgangers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Zowel letterlijk als in juridisch opzicht. Bestuurders van een motorvoertuig moeten hier rekening mee houden. Doen zij dit niet of onvoldoende met een aanrijding als gevolg, dan zijn zij tenminste ten dele aansprakelijk voor de letselschade.

In de praktijk zijn fietsers en voetgangers zelden volledig zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van een ongeval, zelfs niet als alleen zij een fout begaan. Een kwetsbare verkeersdeelnemer krijgt in beginsel letselschadevergoeding voor tenminste vijftig procent van de letselschade. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit oplopen tot honderd procent. Dit is het geval als u geen aandeel had in het ontstaan van de aanrijding.

Wat te doen als u bent aangereden?

Na een aanrijding bent u natuurlijk overmand door schrik en wellicht bent u gewond. Uiteraard is het van belang dat u zich eerst laat verzorgen door een arts. Daarnaast is het ook verstandig zo snel mogelijk na het ongeval een aantal stappen te ondernemen, zodat u de aansprakelijkheid van de andere partij kunt aantonen.

 • Maak direct na de aanrijding foto’s van de schade en de situatie of laat dit doen
 • Verzamel gegevens van getuigen of laat dit doen
 • Zorg voor een correct ingevuld schadeformulier
 • Leg een duidelijke verklaring af aan de politie, als die aanwezig is
 • Schakel een letselschadebureau in, voor  het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het claimen van letselschadevergoeding die recht doet aan uw situatie

Letselschade verhalen

Een aanrijding gaat vaak gepaard met hoge kosten, veel stress en fysiek leed. om met succes letselschadevergoeding te vorderen bij de tegenpartij, moet u eerst de aansprakelijkheid van de ander aantonen en de hoogte van uw letselschade berekenen. Dit heeft flink wat voeten in de aarde. Daarom doet u er goed aan om gebruik te maken van de rechtsbijstand van onze ervaren letselschade juristen. Wij dragen het keurmerk van het Register Letselschade en zorgen er in de meeste gevallen kosteloos voor dat u na een aanrijding de letselschadevergoeding en het smartengeld krijgt waar u recht op heeft.