Letsel en pijn na een aanrijding

Pijn en letsel aanrijdingBent u betrokken geweest bij een aanrijding en lijdt u daardoor pijn? Bijvoorbeeld nekpijn, hoofdpijn of rugpijn? Als de tegenpartij aansprakelijk is voor de aanrijding, is deze verplicht om uw letselschade te vergoeden. Letselschade omvat uw letsel en alle schade die daaruit voortvloeit. Dus niet alleen uw letsel en pijn na een aanrijding, maar ook schade aan uw spullen, inkomensschade en emotionele schade komen voor schadevergoeding in aanmerking. Wij informeren u graag over de aansprakelijkheidsregels, letselschade en rechtsbijstand.  Daarnaast geven wij tips en handvatten bij pijn na een aanrijding.

De informatie is verdeeld over een aantal categorieën.

 1. Kort na de aanrijding
 2. Aansprakelijkheid
 3. Letselschade
 4. Nek- en rugklachten
 5. Schade claimen

Wist u dat wij gratis uw letselschade kunnen claimen bij de (verzekeraar van de) tegenpartij? De tegenpartij is namelijk wettelijk verplicht om ook uw kosten voor rechtsbijstand te vergoeden. Onze kosten nemen wij dus mee in uw claim. Vertel ons daarom wat er is gebeurd en wij nemen uw zaak vandaag nog in behandeling!

Kort na de aanrijding

Dat u bij een aanrijding was betrokken is al erg vervelend. Nog vervelender wordt de situatie als u door de aanrijding letsel heeft opgelopen en pijn lijdt. Wat u kunt doen direct na de aanrijding? Een paar tips:

Tip 1. Bezoek een arts

Deze kan u helpen bij uw herstel door de juiste medicatie en behandeling voor te schrijven. Uw arts kan u daarnaast ook helpen bij het aantonen van een causaal verband tussen uw pijn en de aanrijding. Dit is belangrijk voor uw letselschadeclaim.

Tip 2. Stel de tegenpartij aansprakelijk

Hoe sneller u dit doet, hoe eerder u een schadevergoeding kunt claimen. De eerste stap is namelijk erkenning van aansprakelijkheid door de tegenpartij, dan wel diens verzekeraar. Daarna volgt de schadeclaim.

Tip 3. Schakel juridische hulp in

De juridische discussie omtrent aansprakelijkheid, het aantonen van de causale verbanden en het berekenen van letselschade is werk voor specialisten. Onze letselschadespecialisten nemen u deze werkzaamheden uit handen en regelen uw zaak van A tot Z.

Wie is er aansprakelijk na een aanrijding?

De aansprakelijkheid ligt in beginsel bij degene die de verkeersregels heeft overtreden. Als er echter een fietser of voetganger bij de aanrijding is betrokken, is de aansprakelijkheid wettelijk anders geregeld. Als zwakke verkeersdeelnemers worden de fietser en de voetganger namelijk door de wet beschermd, waardoor zij altijd recht hebben op een schadevergoeding. Lees hieronder meer over de aansprakelijkheidsregels bij veel voorkomende aanrijdingen zoals:

Aanrijding met fietser of voetganger

Fietsers en voetgangers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarom worden ze op grond van artikel 185 van de Wegenverkeerswet beschermd en is bij de meeste aanrijdingen met een fietser of voetganger de gemotoriseerde tegenpartij volledig aansprakelijk. Is er sprake van volledige eigen schuld van de fietser of voetganger? Dan krijgt hij toch 50% van zijn letselschade vergoed. Bij een gedeelde aansprakelijkheid ontvangt de fietser of voetganger tot 75% schadevergoeding.

 

Bent u zelf als fietser of voetganger aangereden en was u schuldig aan deze aanrijding? Ook dan kunnen wij u mogelijk helpen met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij.

Aanrijding van achteren

Bent u van achteren aangereden, dan is de achterop botsende automobilist meestal aansprakelijk voor uw letselschade. Tenzij de achterop botsende automobilist kan aantonen dat hij voldoende afstand hield en u een niet te verwachten handeling uitvoerde. Dan bent u zelf aansprakelijk voor uw letselschade. Denk aan de volgende situaties, waarbij de voorste auto:

 • onverwacht stopt voor een oranje licht.
 • zeer abrupt remt voor een overstekend dier.
 • de achterste auto afsneed.
 • plotseling remt zonder goede reden en zonder verkeersnoodzaak.

 In alle andere gevallen is de achterop rijder vrijwel zeker aansprakelijk voor de schade.

Niet verlenen van voorrang

Ontving u geen voorrang van een andere weggebruiker, waardoor een aanrijding is ontstaan? Dan is die ander aansprakelijk voor uw letselschade, aangezien hij de verkeersregels heeft overtreden. Heeft u echter zelf ook een verkeersfout gemaakt, ligt de kwestie ingewikkelder. In beide gevallen is het verstandig om onze specialisten de aansprakelijkheid te laten vaststellen en de juridische discussie met de tegenpartij te laten voeren.

Welke letselschade wordt vergoed?

Heeft u letselschade opgelopen na een aanrijding en lijdt u pijn? Onze juristen berekenen graag voor u hoeveel letselschade u kunt claimen. Veel voorkomende schadeposten zijn:

 • eigen bijdrage ziektekostenverzekeraar
 • niet-vergoede medische kosten
 • kosten opname ziekenhuis
 • kosten huishoudelijke hulp
 • reiskostenvergoeding
 • inkomensverlies
 • kosten voor huisonderhoud, bijvoorbeeld een tuinman of schilder
 • vergoeding van uw sportschoolabonnement dat u niet langer kunt gebruiken
 • vergoeding oplopen studievertraging
 • smartengeld: vergoeding voor gederfde levensvreugde
 • compensatie van alle extra kosten die u maakt als gevolg van de aanrijding

Nekpijn en rugklachten

Na een aanrijding komt het vaak voor dat het slachtoffer nekpijn en/of rugklachten ervaart. Deze pijn ontstaat bijvoorbeeld vaak na een aanrijding van achteren, van voren of opzij, of na een kettingbotsing. Pijn in de nek duidt regelmatig op een whiplash. Een whiplash is vaak moeilijk aan te tonen omdat de klachten per persoon heel wisselend zijn. Denkt u dat u een whiplash heeft? Ga dan altijd zo snel mogelijk naar uw huisarts.

Ook rugklachten na een ongeluk moet u niet onderschatten, want kunnen duiden op ernstig letsel. Door een aanrijding zijn wervels of tussenwervelschijven mogelijk verschoven en raken zenuwen bekneld. Dit kan rugpijn en zelfs verlammingsverschijnselen veroorzaken. Heeft u rugklachten na een aanrijding? Blijf dan altijd in beweging, overleg met uw huisarts wat voor u het beste hersteltraject is en maak een overzicht van alle kosten die u maakt.

Verdere tips bij nek- en rugpijn:

Tip 4. Zorg voor goede pijnstilling

Tip 5. Beweeg hoofd en nek zo veel mogelijk op een normale manier en vermijd een stijve houding

Tip 6. Probeer normale activiteiten vol te houden en wandel of fiets overdag voor een betere nachtrust

Tip 7. Doe ontspanningsoefeningen

Tip. 8 Luister naar wat uw lichaam aangeeft!

Omdat geen slachtoffer exact dezelfde pijn na een aanrijding ervaart, is het goed om onder behandeling van huisarts en therapeuten te blijven staan zolang de klachten aanwezig zijn.

Schade claimen

 Allereerst is het van belang dat u ons vertelt wat er is gebeurd. Daarna verloopt het traject volgens onderstaande stappen:

 1. We beoordelen wie aansprakelijk is voor uw letselschade.
 2. We stellen de tegenpartij aansprakelijk.
 3. We claimen alvast een voorschot op uw letselschadevergoeding.
 4. We berekenen de exacte hoogte van uw schadevergoeding.
 5. We dienen uw schadeclaim in bij de (verzekeraar van de) tegenpartij, gaan een eventuele discussie aan en zorgen ervoor dat u uw schade zo snel mogelijk vergoed krijgt.

Kortom: twijfel niet langer en neem zo snel mogelijk contact met ons op voor gratis rechtsbijstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *