Letselschade claimen

Letselschade claimenLetselschade claimen nadat u bent aangereden, hoe doet u dat? Een aanrijding kan van zeer grote invloed op uw leven zijn. Naast materiële schade aan uw voertuig, kunt u ernstig fysiek en psychisch letsel oplopen, wat mogelijk ook hoge medische kosten of verminderde inkomsten met zich meebrengt. Is de andere partij verantwoordelijk voor uw schade? Dan kunt u letselschade claimen bij de bestuurder die u heeft aangereden. U dient de tegenpartij aansprakelijk dan te stellen en deze moet zijn of haar aansprakelijk ook erkennen. Er komt veel op u af als u bent aangereden, maar gelukkig hoeft u er niet alleen voor te staan.

Aangereden en letselschade claimen? Wilt u weten hoeveel schadevergoeding u kunt vorderen en hoe u dit het beste kunt aanpakken? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies, wij kunnen u vaak kosteloos bijstaan.

Aansprakelijkheid en letselschade

Als deelnemer aan het verkeer bent u nooit alleen op de weg. Er zijn talloze factoren waarmee u rekening moet houden. Zo heeft u altijd te maken met medeweggebruikers, met de staat van hun voertuig en zelfs het humeur van andere weggebruikers kan van invloed zijn op hun rijgedrag. Daarnaast spelen ook de staat van het wegdek en weersomstandigheden een rol in de verkeersveiligheid. Heeft u lichamelijk en geestelijk letsel nadat u bent aangereden? Er is dan sprake van letselschade. Reed de persoon die u heeft aangereden te hard of kreeg u geen voorrang op een voorrangsweg? Als u kunt bewijzen dat uw medeweggebruiker een fout heeft begaan en aansprakelijk is voor het ongeval, dan kunt u al uw letselschade claimen bij de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Onze letselschadejuristen kunnen u helpen bij het claimen van uw schade. Onze hulp kost u niets als de ander aansprakelijk is. De verzekeraar van de tegenpartij moet dan ook onze kosten vergoeden.

Materiële letselschade

Als u bent aangereden, kunt u letselschade claimen voor alle schade die in geld is uit te drukken: materiële schade. Denk hierbij aan:

 • schade aan uw auto
 • Medische kosten, als ziekenhuisopname, fysiotherapie, etc
 • Reiskosten naar ziekenhuis, huisarts of fysiotherapeut
 • Verlies van inkomsten door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid
 • Kosten voor huishoudelijke hulp

Immateriële schade – smartengeld claimen

Leed dat niet in geld is uit te drukken, heeft vaak een grotere impact dan het verlies van materie. Ook voor immateriële schade kunt u een schadevergoeding claimen, in de vorm van smartengeld. De kans is namelijk aanwezig dat u, als u bent aangereden, lichamelijke en psychische klachten heeft die uw leven beïnvloeden, soms zelfs blijvend. Als u arbeidsongeschikt raakt, uw hobby’s niet meer kan uitvoeren of uw zelfstandigheid verliest, kan dit depressies en sociaal isolement met zich meebrengen. Hoewel aan deze vorm van schade niet direct een prijskaartje te hangen is, zijn er wel handvatten om dit te bepalen. Het is raadzaam om hierbij een letselschadebureau in te schakelen.

Stappenplan: letselschade claimen

Een ongeval is gelukkig geen problematiek waar u dagelijks mee te maken heeft. Maar wat moet u nu doen als het u wel overkomt? Hieronder leest u over de stappen in het proces van letselschade claimen.

Verzamel gegevens

 • 
Vul samen met de andere partij het Europese schadeformulier in
 • Noteer gegevens van getuigen
Maak foto’s van de situatie
 • Noteer gegevens van de verzekeraar van de tegenpartij
 • Is de verzekeraar van de tegenpartij onbekend, maar heeft u wel het kenteken? Vraag deze gegevens dan op bij de politie of bij de eigen verzekering. Blijft de tegenpartij onbekend? Leg de claim dan bij het Waarborgfonds Motorverkeer

Schakel juridische bijstand in

Als een ander aansprakelijk is, kunnen wij kosteloos uw letselschade voor u verhalen. Ook kunnen wij u in een eerder stadium van dienst zijn met onderzoek naar de onderzoek. Was de dader onbekend of niet verzekerd? Of hebt u letselschade opgelopen bij een eenzijdig ongeval maar hebt u wel een inzittenden verzekering? Raadpleeg dan onze letselschadejuristen.

De tegenpartij aansprakelijk stellen

Wilt u letselschade claimen, dan is het aan u om te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade. Reed de andere bestuurder bijvoorbeeld door rood of verleende de ander onterecht geen voorrang? Dan dient dit bewezen te worden moet u de tegenpartij of diens verzekeraar schriftelijk aansprakelijk stellen. Deze brief dient aan juridische voorwaarden te voldoen.

Schade expertise auto

Als de autoschade niet bijzonder groot is, heeft de verzekering doorgaans voldoende aan een begroting van de reparatiekosten. Bent u aangereden en is de schade aanzienlijk, dan moet een schade-expert langskomen. Als uw garage een indicatie van de schade heeft gemaakt, kunt u overleggen met de verzekeraar van de tegenpartij of uw eigen verzekeraar (indien u casco/allrisk verzekerd bent) of een expertiserapport noodzakelijk is.

Erkennen aansprakelijkheid door tegenpartij

Het is niet vanzelfsprekend dat de verzekeraar van de partij die u heeft aangereden de aansprakelijkheid erkent. Er zijn meerdere mogelijkheden:

 • Erkenning van de aansprakelijkheid: de verzekeraar keert de schade uit. Schakel letselschade-jurist in voor berekenen letselschade
 • Afwijzing van de aansprakelijkheid: de schade is voor eigen rekening. Bent u het hier niet mee eens? Raadpleeg een letselschade jurist, deze kan vaststellen of de aansprakelijkheid terecht of niet is afgewezen
 • Gedeelde aansprakelijkheid: beide partijen betalen de eigen schade of er wordt een schulddeling voorgesteld

Rechtsbijstand bij letselschade claimen

Letselschade claimen nadat u bent aangereden is een ingewikkelde zaak. De claim moet goed worden onderbouwd met (schriftelijk) bewijs. Het kan een uitermate lastig traject zijn met veel correspondentie en discussie over en weer met de tegenpartij. U doet er daarom verstandig aan om gebruik te maken van de rechtsbijstand van een letselschadejurist met het keurmerk van het Register Letselschade. Wij hebben de alle juridische kennis en ervaring in huis om ervoor te zorgen dat u de schadevergoeding krijgt waarop u recht heeft als u bent aangereden.