Aangereden door scooter

Aangereden door scooterScooters zijn vooral in grote steden een populair vervoersmiddel maar zorgen helaas nogal eens voor gevaarlijke verkeerssituaties en aanrijdingen. Bent u lopend of op de fiets aangereden door een scooter? Dan heeft u altijd recht op schadevergoeding: u kunt minstens 50% van uw letselschade claimen, ook als u zelf mogelijk een verkeersfout heeft gemaakt. Bent u als automobilist of motorrijder aangereden door een scooter of bestuurde u zelf ook een scooter of brommer toen u werd aangereden, dan is het afhankelijk van de verkeerssituatie of, en zo ja hoeveel letselschade u op de tegenpartij kunt verhalen.

Zelf aangereden door scooter? Laat u bijstaan door een ervaren letselschade jurist. Informeer naar uw rechten en neem contact op voor vrijblijvend advies.

Aanrijding scooter en aansprakelijkheid

De verkeerswet maakt onderscheid tussen verschillende groepen deelnemers. Een bestuurder van een scooter of brommer behoort evenals een automobilist en motorrijder tot de categorie sterke verkeersdeelnemers. Voetgangers en fietsers daarentegen worden gezien als zwakke oftewel kwetsbare verkeersdeelnemers en genieten extra juridische bescherming middels art. 185 WVW. Dit houdt in dat u als fietser of voetganger altijd minimaal 50% van uw letselschade vergoed kunt krijgen wanneer u bent aangereden door een scooter of ander gemotoriseerd voertuig. De aansprakelijkheid ligt in dit geval dus, ongeacht de omstandigheden, voor minstens 50% bij de scooterrijder. Afhankelijk van de verkeerssituatie loopt de aansprakelijkheid van de scooterrijder op tot 100%. De aansprakelijkheidsregeling in dit artikel wordt ook wel de 50%-regel genoemd. Aangereden door scooter als automobilist of bestuurder van een ander gemotoriseerd voertuig? Dan bepaalt de verkeerssituatie wie aansprakelijk is en gaat de 50%-regel niet op.

Voorbeelden aansprakelijkheid aanrijding fietser – scooter

Als fietser aangereden door scooter terwijl het donker was en u geen verlichting op uw fiets had? Of aangereden terwijl u door rood fietste en de scooter voorrang had? Dan is de aanrijding in elk geval deels aan uzelf te wijten. Maar mogelijk hield de scooterrijder zich zelf ook niet aan de verkeersregels, bijvoorbeeld door de maximaal toegestane snelheid te overschrijden. Bij het vaststellen van de aansprakelijkheid dient met deze omstandigheden rekening te worden gehouden. Mogelijk komt dit erop neer dat u voor een gedeelte zelf aansprakelijk bent. Uw schadevergoeding bestaat dan uit het gedeelte van uw letselschade waarvoor u niet zelf aansprakelijk bent. Ook bij gedeelde aansprakelijkheid kunt onze letselschade-experts vrijblijvend om advies vragen. Na een aanrijding met een scooter is het verstandig om gegevens van getuigen te noteren of te laten noteren. Bij het achterhalen van de exacte toedracht kunnen getuigen uitsluitsel geven, bijvoorbeeld als de tegenpartij probeert om de aansprakelijkheid zo veel mogelijk bij u te leggen.

Kind aangereden door scooter

Kinderen tot 14 jaar kunnen volgens de wet vrijwel niet aansprakelijk zijn, wanneer zij zijn aangereden door een scooter. Is uw kind aangereden en was het nog geen 14 jaar op het moment van het ongeluk, dan is de kans groot dat de bestuurder van de scooter alle letselschade dient te vergoeden. Dit geldt ook als uw kind onvoorzichtig is geweest en misschien zomaar de weg op rende, achter een bal aan. Stak uw kind over terwijl het voetgangerslicht op rood stond of zat het op de fiets en verleende het geen voorrang aan een scooter die van rechts kwam? De schuldvraag speelt ook dan vrijwel geen rol. Door het onvoorspelbare gedrag van kinderen, bestaat in bijvoorbeeld een woonwijk altijd de kans dat er een kind achter een auto vandaan rent. Een automobilist of scooterrijder dient hiermee rekening te houden. Doet hij dit niet en wordt er een kind aangereden, dan wordt het kind niets kwalijk genomen.

Stappenplan letselschade claimen

Schadevergoeding eisen en letselschade claimen is een proces waarbij verschillende juridische eisen in acht genomen moeten worden. Allereerst dient u de bestuurder van de scooter schriftelijk aansprakelijk te stellen. Na erkenning van aansprakelijkheid kan worden gestart met het inventariseren van de schade. Wij adviseren u om uw schade samen met een ervaren letselschade deskundige te inventariseren, zodat u niets vergeet. U kunt vaak meer claimen dan u denkt. Vervolgens kunnen wij uw letselschade berekenen en de schadevergoeding claimen die recht doet aan uw situatie. Wij kunnen uw schadeclaim indienen bij de verzekeraar van de tegenpartij en zorgen ervoor dat u uw schadevergoeding zo vlot mogelijk uitgekeerd krijgt.

Hoeveel letselschade na aanrijding?

U kunt ernstig letsel oplopen bij een aanrijding met een scooter, zeker als u op de fiets zat of lopend aangereden bent. U zult zeker niet de eerste zijn die met ernstige botbreuken of een hersenschudding in het ziekenhuis belandt. Naast medische kosten die hoog kunnen oplopen, moet u mogelijk ook persoonlijke eigendommen laten repareren of vervangen. Uw fiets is total loss, kleding is beschadigd, uw smartphone is kapot gevallen. Daarnaast heeft u vanwege uw letsel mogelijk hulp in de huishouding nodig of kunt u tijdelijk niet werken met alle gevolgen voor uw inkomen van dien. Ter compensatie van al deze kosten en het eventuele verlies aan inkomen hebt u recht op schadevergoeding. Wij helpen u graag met het opstellen van een schadestaat en kijken daarbij ook naar kosten die u mogelijk in de toekomst nog zult moeten maken als gevolg van het feit dat u bent aangereden door een scooter.

Smartengeld na aanrijding scooter

Bent u aangereden door een scooter, dan krijgt u te maken met allerlei kosten als gevolg van uw lichamelijk letsel en kosten voor reparaties en het vervangen van persoonlijke eigendommen. Daarnaast kunt u ook te kampen krijgen met psychische klachten. Misschien durft u uit angst niet meer deel te nemen aan het verkeer, heeft u last van slapeloze nachten, voortdurende pijnklachten en kunt u uw hobby niet meer uitoefenen. Er is dan sprake van wat wij gederfde levensvreugde noemen. Hier hangt geen letterlijk prijskaartje aan, maar de aansprakelijke partij dient u wel financieel tegemoet te komen. Wij kunnen daarom vaak ook smartengeld als onderdeel van uw totale letselschade claimen.

Juridische bijstand, wat kost mij dat?

Veel slachtoffers van een verkeersongeval zijn bang dat zij diep in de buidel moeten tasten als zij een jurist willen inschakelen voor het claimen van letselschadevergoeding. Is een ander echter aansprakelijk voor uw aanrijding, dan kost onze hulp u gegarandeerd niets. De tegenpartij dient dan ook al onze kosten te betalen. Aangereden door scooter en vragen rondom uw letselschadezaak? Neemt u dan vooral vrijblijvend contact met ons op. U weet dan snel waaraan u toe bent en wat wij voor u kunnen betekenen.