Aangereden door een auto

Aangereden door autoBent u aangereden door een auto, dan komt er veel op u af. Onze wegen worden steeds drukker, autoloze gebieden komen maar weinig voor en daarmee neemt de kans op een verkeersongeval natuurlijk ook toe. Bent u op de fiets of te voet aangereden door een auto, dan is dit helaas zelden zonder gevolgen. U kunt met flink letsel te maken hebben, zowel lichamelijk als psychisch. Daarnaast heeft u hoogstwaarschijnlijk ook schade aan eigendommen. In veel gevallen kunt u uw letselschade claimen bij de bestuurder van de auto.

Bent u aangereden door een auto en wilt u weten wat onze letselschade-experts voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor vrijblijvend advies.

Aangereden door een auto en aansprakelijkheid

Of u uw letselschade kunt claimen en uw schade vergoed krijgt na een aanrijding, is doorgaans afhankelijk van de vraag wie de aanrijding heeft veroorzaakt. De veroorzaker is in veel gevallen namelijk ook aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval. Hierbij speelt ook mee of u als sterke of zwakke weggebruiker deelnam aan het verkeer. Automobilisten zijn net als bestuurders van een bus, vrachtwagen, motor, scooter en bestelbus de zogenoemde sterke verkeersdeelnemers. Bij een aanrijding tussen sterke verkeersdeelnemers zijn deze in juridische zin gelijkwaardig aan elkaar Bij een aanrijding tussen gemotoriseerd verkeer gaat het daarom alleen om de schuldvraag. Degene die schuld heeft aan het ongeval, doordat hij bijvoorbeeld door rood reed, is aansprakelijk voor de letselschade van het slachtoffer en moet deze vergoeden.

Fietsers en voetgangers zijn een stuk kwetsbaarder op de weg; zij zijn wat we zwakke verkeersdeelnemers noemen. Bent u als fietser of voetganger aangereden door een auto, dan heeft u altijd recht op vergoeding van tenminste de helft van uw letselschade. Ook als de schuld volledig bij u ligt. Kinderen jonger dan veertien jaar vallen in de groep extra zwakke verkeersdeelnemers. Is een kind aangereden door een auto, dan is de automobilist vrijwel altijd volledig aansprakelijk voor de letselschade.

Automobilist of motorrijder aangereden door auto

Reed u op een motor of bent u als automobilist aangereden door een auto? Dan is het afhankelijk van de situatie of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade. De schuldvraag bepaalt wie waarop recht heeft. Kreeg u geen voorrang terwijl de ander u wel voorrang had moeten verlenen, bijvoorbeeld omdat u van rechts kwam, en maakte u zelf geen verkeersovertreding; dan kunt u al uw schade claimen bij de tegenpartij. Ben u van achteren aangereden door een auto, dan is de persoon die u bij u achterop reed vrijwel altijd aansprakelijk. Hij of zij heeft dan immers onvoldoende afstand gehouden om een ongeval te voorkomen. Heeft u zelf ook een verkeersfout gemaakt, bijvoorbeeld doordat u te hard reed, dan heeft u recht op gedeeltelijke vergoeding van uw letselschade. Uw ‘eigen schuld’ wordt dan bepaald en is van invloed op de mate waarin uw letselschade wordt vergoed.

Fietser of voetganger aangereden door een auto

Als een voetganger of fietser is aangereden door een auto, kan het letsel aanzienlijk zijn. Zowel fietsers als voetgangers zijn zwakke verkeersdeelnemers. Een auto hoeft niet eens hard te rijden om flinke schade te berokkenen bij een aanrijding met een fietser of voetganger. Daarom moet een automobilist die betrokken is bij een ongeval met een zwakke verkeersdeelnemer, altijd minimaal vijftig procent van de letselschade van het slachtoffer vergoeden. Ook als hij/zij geen schuld aan het ongeluk heeft. Is de bestuurder van de auto volledig aansprakelijk voor het ongeval? Dan kunt u vanzelfsprekend al uw schade claimen bij de tegenpartij. Maakte u als voetganger of fietser een verkeersovertreding, dan krijgt u een percentage tussen 50 en 100% vergoed. Er is één uitzondering: als er sprake was van overmacht, kan de automobilist onder zijn aansprakelijkheid uitkomen. Er moet dan sprake zijn van een onvoorziene situatie, die de bestuurder van de auto niet kan worden aangerekend. Toch komt dit in de praktijk zelden voor.

Scooterrijder aangereden door auto

Op de scooter bent u velen malen kwetsbaarder dan in de auto. Toch wordt een scooterrijder gezien als een sterke verkeersdeelnemer. Bent u op de scooter aangereden door een auto, dan gelden dezelfde regels als bij een aanrijding tussen twee auto’s. Degene die schuldig is, moet de letselschade van de ander vergoeden. In de praktijk zal u als scooterrijder vaak meer schade hebben dan de automobilist omdat de kans op verwondingen bij een bestuurder van een scooter groter is dan wanneer u auto rijdt.

Verzekeringsmaatschappijen die de letselschade moeten uitkeren, doen bij een aanrijding tussen een auto en scooter vaak  lastig over de aansprakelijkheid.  Zij beschuldigen met name jonge scooterbestuurders vaak van roekeloos en onvoorzichtig rijgedrag. Toch is het vaak onterecht om een scooterrijder hiervan te beschuldigen wanneer hij of zij is aangereden door een auto. Onze ervaren letselschade-experts kunnen u bijstaan wanneer u in discussies met de verzekeraar van de andere partij belandt.

Kind aangereden door een auto

Kinderen zijn erg kwetsbaar in het verkeer en kunnen situaties vaak nog niet goed overzien. Andere verkeersdeelnemers moeten hier altijd rekening mee houden. De aansprakelijkheid is heel eenvoudig: als een kind jonger dan veertien jaar wordt aangereden door een auto: is de automobilist altijd volledig aansprakelijk voor de letselschade. Ook als het kind zich niet aan de verkeersregels hield. Kinderen genieten extra juridische bescherming. Rende uw kind zomaar de straat op? Dan had de automobilist daarop bedacht moeten zijn. De bestuurder van de auto is hoe dan ook aansprakelijk, ook al was het ongeval niet zijn schuld. De enige reden waarom een automobilist niet aansprakelijk kan zijn, is als overmacht kan worden aangetoond. Dit komt echter maar zelden voor.

Schade claimen na aanrijding

Alle letselschade die u heeft opgelopen als gevolg van een verkeersongeval kunt u dus verhalen op de aansprakelijke automobilist. Onder letselschade vallen alle uitgaven die u moet doen als gevolg van het ongeluk. Denk aan medische kosten, schade aan persoonlijke eigendommen en ook aan vervoerskosten naar de fysiotherapeut of arts, een schoonmaakster, klusjesman of kosten wegens studievertraging. Bent u (tijdelijk) arbeidsongeschikt geworden en loopt u daardoor inkomsten mis? Ook inkomensverlies is een schadepost waarvoor u vergoeding kunt krijgen.

Heb ik recht op smartengeld?

Als u bent aangereden door een auto kan dit uw leven op de kop zetten. Een traumatische gebeurtenis kan ertoe leiden dat u uw zelfstandigheid verliest of in een depressie raakt en elke vorm van levenslust kwijtraakt. Ook kunt u te lijden hebben onder pijnklachten of blijft u zitten met ontsierende littekens. Dit noemen wij immateriële schade en hiervoor kunt u smartengeld als onderdeel van uw letselschade claimen bij de tegenpartij. Op hoeveel smartengeld u recht heeft, is geheel afhankelijk van uw omstandigheden. Onze letselschade juristen kunnen u hierin bijstaan.

Onbekende dader en rechtsbijstand

Het is belangrijk dat u de rust krijgt om volledig te herstellen van uw letsel wanneer u bent aangereden door een auto. Maar misschien weet u niet eens wie de dader is, omdat de automobilist doorgereden is. In dat geval kunt u misschien letselschade claimen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Wij nemen u deze zorg graag uit handen en kunnen voor u bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Bent u aangereden door een auto, dan helpen wij u graag verder.