Tieners grotere kans op ongevallen dan volwassenen

Tieners in het verkeerDat kinderen kwetsbaarder zijn in het verkeer dan volwassenen, dat weten we in principe wel. Naarmate ze ouder worden ontwikkelen zij beter verkeersinzicht, onder andere door meer ervaring in het verkeer. Dan zouden we kunnen aannemen dat de kans op ongevallen bij deze groep afneemt naarmate de kinderen ouder worden. Toch blijkt dat tieners en jongvolwassenen een grotere kans op een ongeval blijven houden in het verkeer dan volwassenen. Wat zijn hier de voornaamste oorzaken van? Hoe is dit probleem op te lossen of te verbeteren? En wat kunt u het beste doen als uw tiener betrokken raakt bij een verkeersongeval? B&O Letselschade zet het voor u op een rij en adviseert u in de beste stappen bij letselschade.

Gratis hulp van een letselschade jurist

Letselschade naar aanleiding van een ongeval is tragisch voor het slachtoffer, jong of oud. Het brengt vaak een medische behandeling met zich mee, soms met een langdurig herstel. En daarnaast zijn er allerlei praktische zaken te regelen waar uw hoofd niet naar staat. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan alle kosten die letselschade met zich meebrengt: medische kosten, materiële kosten, maar ook verlies van inkomen. Om dit praktische deel tot een goed en bevredigend resultaat te laten komen, is het aan te raden om bij letselschade een expert in te schakelen. De betrokken letselschade juristen van B&O Letselschade nemen u deze zorgen geheel uit handen. Wij doen dit zelfs geheel op kosten van de tegenpartij indien deze aansprakelijk is voor uw letselschade.

Nadere informatie over schuld en aansprakelijkheid bij aanrijding van kind

Afleiding in het verkeer bij jongeren

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat afleiding in het verkeer een belangrijke rol speelt bij verkeersongevallen onder tieners, en dan met name bij fietsongelukken. Hierdoor lopen zij een grotere kans op ongelukken in het verkeer dan volwassenen. Ze nemen daarbij meer risico en zijn zich minder bewust van de eventuele gevolgen hiervan.

Het is u vast wel eens opgevallen op straat hoeveel jongeren op de fiets luisteren naar muziek, met hun mobiele telefoon bezig zijn en veel kletsen met leeftijdgenoten op weg naar school. Dit zorgt voor veel afleiding waardoor zij minder tot geen oog meer hebben voor de verkeerssituatie waarin zij zich bevinden. Het is daarom van uitermate belang deze leeftijdsgroep bewust te maken van het risicogedrag dat zij vertonen en de gevolgen daarvan. Veel ongelukken kunnen door bewustwording voorkomen worden.

Verkeersongevallen onder kinderen en tieners

Kinderen en tieners raken steeds vaker betrokken bij (ernstige) verkeersongevallen. Dit is een zeer zorgelijke trend waar verschillende verkeersorganisaties ongerust over zijn en verandering in willen aanbrengen. smartphone fietsersDeze instanties, waaronder de Fietsersbond, ANWB en Veilig Verkeer Nederland, hebben hier nader onderzoek naar verricht. Men heeft zich daarbij gericht op kinderen en tieners in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar, die zelfstandig aan het verkeer deelnemen als voetganger, fietser of bromfietser. De data die zij hiervoor gebruikten zijn afkomstig van politieregistraties in 2017.

Uit het onderzoek blijkt dat de jonge voetgangers en fietsers het meest betrokken zijn bij een verkeersongeval op doordeweekse dagen, in hun eigen woonplaats en rond schooltijden. Opvallend is verder dat een kwart van de ongevallen plaatsvindt in de 30 km/u-zones, waarvan zou kunnen worden verwacht dat deze veilig zijn. Desondanks zijn de 50 km/u-wegen het gevaarlijkst, aangezien daar bijna twee derde van de ongevallen onder de jeugdige verkeersdeelnemers gebeurt. Meer dan de helft van de jonge betrokkenen bij ongevallen zat op een bromfiets, vooral jongens in de leeftijd van 16 en 17 jaar. Ook gaat het nog geregeld mis op oversteekplaatsen.

Bewustwording tieners in het verkeer

Nederland is dichtbevolkt en dat zien we ook dagelijks terug in het drukke verkeer. Wegen en fietspaden zijn overbelast en daarbij zijn er ook erg veel afleidingen, voornamelijk voor kinderen en jongeren. Tieners maken andere afwegingen dan volwassenen, ook in het verkeer, mede door het verschil in ontwikkelingsniveau. Hun hersenen zijn op hun leeftijd nog niet volledig ontwikkeld en daarom overzien zij de risico’s van hun eigen gedrag vaak niet, terwijl ze die wel herkennen bij een ander.

Tieners verkeerVeel ongelukken onder tieners kunnen voorkomen worden door bewustwording, als er een fractie kan worden stilgestaan bij de risico’s en de gevolgen. Daarom wordt er tegenwoordig op (middelbare) scholen veel aandacht besteed aan verkeersgedrag en risicovol gedrag met behulp van speciale lespakketten. Aan de hand van experimenten en filmpjes krijgen de leerlingen inzicht in hun eigen, mogelijk risicovolle gedrag in het verkeer, de werking van hun zintuigen, reactie- en inschattingsvermogen en mogelijkheden en manieren om risico’s in te schatten en daarmee te verkleinen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan afleiding door mobielgebruik, sociale groepsdruk en verkeersinzicht.

Gratis juridische hulp bij een verkeersongeval

Jonge fietsers en bromfietsers kunnen onvoorspelbaar of risicovol gedrag vertonen. Op veel straten en in veel buurten is er geen sprake van aparte fietspaden en rijden zij dus op de rijbaan, net als de automobilisten. De kans op een ongeval zou, naast bewustwording door de tieners, ook verminderd kunnen worden als ook de automobilist rekening zou houden met het onberekende gedrag dat tieners kunnen hebben in het verkeer. Men zou daarbij bijvoorbeeld wat meer afstand kunnen houden van een groepje fietsende tieners. Toch is dit niet altijd mogelijk en kan een ongeval het gevolg zijn.

Fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en nemen daarom een speciale positie in bij een verkeersongeval. Veelal zijn zij niet geheel aansprakelijk, ook niet als zij de veroorzaker zijn van het ongeluk. Het is daarom verstandig om in een dergelijke situatie het advies van een gedegen letselschade jurist in te roepen. Indien de andere partij aansprakelijk is, werken de letselschade specialisten van B&O Letselschade zelfs geheel gratis aan uw zaak. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *