Opzittendenverzekering voor de motor: heeft u deze echt nodig?

Bij het afsluiten van een motorverzekering vragen veel mensen zich af of een opzittendenverzekering noodzakelijk is. Vaak wordt onterecht gesteld dat een opzittendenverzekering een onnodige extra verzekering is waar u alleen maar de verzekeringsmaatschappij mee spekt. Ook vindt men dat een dergelijke verzekering niet nodig is, omdat uw zorgverzekering de zorgkosten dekt die u maakt bij een ongeval. En dat dit ook geldt voor andere opzittenden. Toch zijn er wel degelijk voordelen aan een dergelijke verzekering. Afhankelijk van het type verzekering bent u o.a. ingedekt voor materiële schade, letselschade en wordt vaak ook het verlies van arbeidsvermogen vergoed. Dit niet alleen voor uzelf maar ook voor bijrijders. Soms kan het zijn dat u door bepaalde omstandigheden aansprakelijk wordt gesteld door een bijrijder en dan bent u in elk geval ingedekt met deze aanvullende verzekering.

Dat de bijrijder is verzekerd voor letselschade of overlijden is een groot voordeel, want als uzelf voor deze schade moet opdraaien kan dat een dure zaak worden. Het kan dan ook een flinke impact op uw leven hebben. Het is immers zo dat de kans op letselschade met een motor bij een ongeval veel groter is dan in een auto. Hieronder ziet u een grafiek van SWOV, een instituut dat verkeersveiligheidsonderzoek doet op nationaal niveau, die dit duidelijk weergeeft. SWOV houdt een factsheet motorrijders bij welke o.a inzicht geven in de overlijdens- en letselrisico.

 

Overlijdensrisico_letselrisico_motoren

bron: SWOV

Wat wordt verzekerd door een opzittendenverzekering

De schade die gedekt wordt en de maximale hoogte van de uitkering verschilt per verzekering. Ook kunt u soms zelf een pakket samenstellen of een variant kiezen. Zo heeft u een ongevallen opzittendenverzekering welke alleen een bepaalde som uitkeert bij overlijden en blijvende invaliditeit. De schade-opzittendenverzekering is uitgebreider. Bij deze verzekering wordt materiële schade ook vergoed. Zie hieronder wat er vergoed kan worden bij deze verzekerings-variant.

Wat kan er allemaal gedekt worden:

 • Medische kosten
 • Zorgkosten bij letselschade
 • Kosten blijvende invaliditeit
 • Uitvaartkosten bij overlijden
 • Schade aan spullen
 • Schade aan kleding
 • Schade aan bagage
 • Verlies arbeidsvermogen

Wanneer sluit u een aanvullende motorverzekering af?

Als u een beperkt- of volledig- casco motorverzekering afsluit dan is het verstandig om te kijken wat er allemaal verzekerd is, voordat u een aanvullende verzekering neemt. Bij motordiefstalverzekering wordt meestal het onderstaande standaard verzekerd.

 • Schade aan anderen
 • Schade aan motorfiets
 • Schade door natuurgeweld
 • Schade door botsing met dieren
 • Schade door diefstal/verduistering
 • Schade door oplichting

Soms wordt ook tot een bepaald bedrag materiële schade mee verzekerd. Dit wordt vaak door verzekeraars aangeboden als extraatje om u over de drempel te halen om een verzekering bij hen af te sluiten. Des te uitgebreider deze extra’s zijn des te meer moet u opletten bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Mogelijk ben u dan dubbel verzekerd. Als de premie erg gunstig is dan is dubbel verzekerd zijn geen enkel probleem, maar op het moment dat u eigenlijk al ergens voor verzekerd bent dan is het zonde om extra geld uit te geven aan een aanvullende verzekering. 

Er zijn ook soms extra regels opgenomen in de polis. Zo bent u bijvoorbeeld vaak niet verzekerd als er een ongeval gebeurt tijdens een slipcursus. Ook kan het zijn dat u niet verzekerd bent als u de motor zakelijk gebruikt. Nu komt dit in de praktijk niet vaak voor, maar het is wel verstandig om het in elk geval te weten. Lees dus altijd goed de polisvoorwaarden voordat u een verzekering afsluit.

Wat te doen met de bespaarde premie?

Al met al is het verstandig om goed te kijken naar wat er allemaal verzekerd is door de motorverzekering. Zo kunt u geld besparen en kunt u hiermee mogelijk wat extra zekerheid inbouwen of bijvoorbeeld een goedgekeurd ART motorslot te kopen. Dit laatste is namelijk verplicht als u een motorverzekering neemt die diefstal dekt. Ook zou u het geld aan iets kunnen spenderen, waarmee u de veiligheid van uzelf of een bijrijder kunt verbeteren. Zo zou u veiligere motorkleding of een betere helm kunnen kopen om het risico letsel te verminderen. Verzekerd zijn voor letselschade is fijn, maar voorkomen is het allerbeste.

Ten slotte willen we allemaal zo min mogelijk betalen voor iets wat u mogelijk niet nodig hebt en als u al een motorslot en veilige kleding hebt dan kun tu de bijrijder misschien een keer trakteren op een hapje als u ergens onderweg een mooi eetgelegenheid tegenkomt.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *