Nekletsel: Kop-staartbotsingen in het nieuws

Kop-staartbotsingen halen regelmatig het nieuws. Na een aanrijding van achteren zijn hulpverleners extra alert op nekletsel, rugklachten en andere klachten die op een whiplash kunnen wijzen. Bij een kop-staartbotsing loopt vooral degene bij wie de klap van achteren kwam risico op een whiplash. Degene die bij de ander achterop reed, is doorgaans aansprakelijk voor het ongeval en daarmee voor de letselschade van het slachtoffer. Is er sprake van ernstige nek- en rugklachten, dan kan deze letselschade flink oplopen.

Hebt u door een kop-staartbotsing zelf nekletsel opgelopen? Vraag onze letselschade-experts dan of ook uw zaak kosteloos door ons in behandeling kan worden genomen.

Kop-staartbotsing Kootwijkerbroek

Bij een kop-staartbotsing tussen twee auto’s op de Harskamperweg in Kootwijkerbroek eerder dit jaar, raakte één van de automobilisten gewond. Het 44-jarige slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd met nekklachten. Hij was bekneld geraakt en de brandweer moest een autodeur verwijderen om de man veilig uit zijn auto te krijgen. De man was achterop de auto van een 26-jarige vrouw uit Lunteren gebotst. Hij was even afgeleid geweest en had daardoor te laat gezien dat het verkeer voor hem stilstond. Hoewel meestal degene die van achteren aanreden wordt met nekklachten kampt, kwam de vrouw er in dit geval met de schrik vanaf.

Gewond bij kop-staartaanrijding Rhenen

Ook bij een kop-staartbotsing op de Lijnweg-N233 in Rhenen viel begin dit jaar één gewonde. Het slachtoffer, een automobilist die van achteren aangereden werd, is eerst gestabiliseerd en vervolgens wegens nek- en rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Ede overgebracht.
Nekletsel komt zoals gezegd veel voor bij kop-staartbotsingen. Nekletsel is echter vaak niet zichtbaar, al kan dergelijk letsel voor het slachtoffer grote gevolgen hebben. Alleen een arts kan vaststellen of er sprake is van een whiplash. Slachtoffers van een kop-staartbotsing doen er daarom goed aan om zich altijd door een arts te laten onderzoeken. En ook zelf alert te zijn op klachten die mogelijk wijzen op een whiplash, zoals bijvoorbeeld: pijn in hoofd, nek, rug, schouders en armen, duizeligheid, geheugenproblemen en concentratiestoornissen. Soms krijgt het slachtoffer pas na enkele dagen last van deze symptomen.

Kettingbotsing in Zeist

Bij een kop-staartbotsing kunnen ook meerdere voertuigen zijn betrokken. We spreken dan van een kettingbotsing. Afgelopen zomer zijn op de kruising van de Utrechtseweg en de Amersfoortseweg tussen Zeist en De Bilt drie auto’s op elkaar gebotst. Eén van de automobilisten, een vrouw die in de middelste auto reed, raakte hierbij gewond. Ambulancepersoneel heeft haar ter plekke onderzocht en vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd met mogelijk nekletsel. De automobilist die achter de vrouw reed, had haar over het hoofd gezien en was tegen haar op gebotst. De auto van het slachtoffer schoot door die klap zo ver door, dat zij op haar beurt weer de auto vóór haar raakte.

Aansprakelijkheid bij een kettingbotsing

Aangezien er meerdere partijen betrokken zijn bij een kettingbotsing, rijst al snel de vraag wie aansprakelijk is en wie welke schade moet vergoeden. De verkeerswet zegt dat een bestuurder altijd voldoende afstand moet houden tot zijn voorligger, om in alle gevallen op tijd te kunnen remmen. Hieruit volgt dat de bestuurder die achterop de auto van de vrouw botste, in principe aansprakelijk is voor haar letselschade. De vrouw botste op haar beurt tegen een derde auto, buiten haar schuld om. Toch zal haar verzekeringsmaatschappij waarschijnlijk de schade van de derde automobilist vergoeden. Verzekeraars hebben –  om ingewikkelde discussies te voorkomen – een overeenkomst getekend waarin staat dat de achterop rijdende auto altijd de schade van diens eerste voorligger vergoedt.

Kop-staartbotsingen Utrecht en Enschede

Bij een kop-staartbotsing op de kruising Electronicaweg en Ohmweg in Stadskanaal raakte drie personen gewond. Hier reed een 20-jarige man uit Ter Apel op een busje van twee vrouwen van 39 en 42 uit Musselkanaal. Hoe dit kon gebeuren is nog onbekend. Het busje stond met knipperlichten aan langs de kant van de weg. Alle drie de betrokkenen zijn met hoofd- en nekletsel naar het ziekenhuis afgevoerd. Bij een aanrijding op de Usselerrondweg in Enschede waar twee auto’s op elkaar botsten, raakten ook drie personen gewond. Alledrie de slachtoffers liepen rug- en nekletsel op. Ambulancepersoneel moest één van hen met een brancard uit zijn auto halen en direct naar het ziekenhuis brengen. Een tweede slachtoffer is alleen voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht en het derde slachtoffer kon ter plaatse worden behandeld.

Juridische hulp

Bent u ook betrokken bij een kop-staartbotsing en kampt u met nekletsel, rugklachten of symptomen van een whiplash? Laat u dan altijd goed onderzoeken door een arts. Soms lijken de klachten in eerste instantie wel mee te vallen. Maar een klein beetje hoofdpijn of pijn in de nek kan na verloop van tijd toch ernstiger uitpakken dan verwacht. Whiplash klachten openbaren zich soms pas na enige tijd. Hoe eerder u erbij bent, hoe groter de kans op voorspoedig herstel. Ook als u schadevergoeding wilt claimen is het handig als u kunt laten zien dat u zo snel mogelijk na het ongeval naar de huisarts bent geweest. U kunt zich altijd tot ons wenden voor vrijblijvend advies als u slachtoffer bent van een kop-staart- of kettingbotsing.

Gepost op