Aanrijding met overstekend wild, bent u dan aansprakelijk?

Aanrijding met overstekend wildAanrijding met overstekend wild door een auto, het gebeurt steeds vaker in ons land. Elke maand worden er gemiddeld 500 reeën, wilde zwijnen, edelherten, vossen en ander groot wild doodgereden. Dat is ten opzichte van 2018 een stijging van maar liefst 25%. Wat als het u overkomt, een aanrijding met overstekend wild? Wie is er dan aansprakelijk voor uw letsel en uw overige schade? Is er überhaupt wel iemand die hier verantwoordelijkheid voor draagt of is het voor u gewoon domme pech? B&O Letselschade zocht het voor u uit en geeft u duidelijkheid over wat te doen wanneer u een wild dier heeft aangereden.

Gratis juridische hulp bij een aanrijding

Indien u een aanrijding heeft gehad, is er over het algemeen sprake van een aansprakelijke partij. Dit kan u zelf zijn, maar als het ongeval wordt veroorzaakt door een andere partij, dan is hij meestal aansprakelijk voor uw letselschade en materiële schade. In het geval van een ongeluk of aanrijding met een dier kan dit echter geheel anders liggen. Hoe het met de aansprakelijkstelling is bij een aanrijding met een dier kunnen de letselschade juristen van B&O Letselschade u heel goed uitleggen. U kunt ons altijd bellen voor vrijblijvend advies en een eerste toetsing van uw letselschadezaak. Indien een andere partij vervolgens aansprakelijk gesteld kan worden, werken wij geheel gratis aan uw zaak.

Nadere informatie over aansprakelijkheid na een aanrijding

Registratie aangereden wild

Als u door bosrijk gebied rijdt, ziet u ze langs de kant van de weg: de waarschuwingsborden voor overstekend wild. Staan deze borden langs uw route past u dan uw rijstijl aan, en dan vooral uw snelheid. Want hoewel het aantal overstekende dieren mee lijkt te vallen als u zelf door natuurgebied rijdt, de geregistreerde aantallen per jaar liegen er niet om. En dat terwijl de werkelijke hoeveelheid nog vele malen hoger ligt. De Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) claimt dat het aantal van 500 dieren slechts een topje van de spreekwoordelijke ijsberg is omdat de registratie eigenlijk alleen gedaan wordt voor de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en delen van Noord-Holland.

Schade aanrijdingen overstekend wild

Aanrijding wildDe meeste ongevallen met aangereden wild vinden plaats op provinciale wegen in een bosrijke omgeving en in de avonduren. Veel van de dieren overleven dit niet en de betrokken automobilist raakt vaak gewond door onverwachte manoeuvres die hij moet maken om het dier te ontwijken. Regelmatig eindigt bij een dergelijke situatie de bestuurder tegen een boom of een tegenligger. De schade door wildaanrijdingen loopt jaarlijks in de tientallen miljoenen euro’s.

Ongevallen met overstekend wild

Aanrijdingen met overstekend wild gebeuren veelal ’s avonds en ’s nachts omdat automobilisten gewoonweg minder zien op de meestal donkere wegen in de natuurgebieden. Met een snelheid van maximaal 60 kilometer per uur en bij dimlicht of bij 80 kilometer per uur met grootlicht is het vaak nog wel mogelijk op tijd te remmen en kan het dier nog uitwijken. Steekt een hert pal voor uw auto over en is het te laat om te kunnen remmen? Probeer dan niet uit te wijken en houd uw stuur recht, dat is voor uzelf het veiligst.

Heeft u het dier aangereden? U bent dan verplicht de politie te bellen, doorrijden na een aanrijding is strafbaar. De politie regelt vervolgens dat een faunabeheerder het gewonde dier opspoort of het dode dier opruimt. Maak wel altijd foto’s van de situatie om te gebruiken als bewijslast bij een eventuele schadeloosstelling.

Do’s en don’ts bij een aanrijding met wild

Als u een hert of ander dier aanrijdt, is de schrik enorm. Wat moet u beslist wel doen als u dit overkomt?

  • Bel direct de politie
  • Ook als het dier niet blijft liggen, maar toch nog kan vluchten, belt u de politie
  • Probeer zo goed mogelijk de locatie van de aanrijding te bepalen en door te geven
  • Wacht rustig de komst van de politie of faunabeheerder af. Deze vakkundige mensen hebben een speciaal verlof om de gewonde of dode dieren te vervoeren en om gewonde dieren uit hun lijden te verlossen. Is het gewonde dier gevlucht, dan zorgt de faunabeheerder er voor dat het wordt opgespoord

Wat u beslist niet moet doen bij een aanrijding met wild is:

  • Doorrijden, dit is strafbaar
  • Achter het dier aangaan, laat dit over aan een deskundige faunabeheerder
  • De dierenambulance bellen, maar bel de politie
  • Aangereden wild meenemen. Het zijn beschermde dieren en de Wet natuurbescherming staat dit niet toe

Aansprakelijkheid bij aanrijding overstekend wild

Aangereden hertVeel dieren in ons land hebben een baasje, een eigenaar die aansprakelijk is voor de (letsel)schade die het dier berokkent. Uw letselschade kunt u verhalen op de eigenaar van het dier op basis van artikel 6:179 BW. Hierbij is wel vereist dat er een eigenaar aan te wijzen valt. Bij wilde dieren zal dit in veel gevallen erg lastig zijn.

Dieren die in het wild leven hebben namelijk geen eigenaar. Er is dan ook meestal geen aansprakelijke partij om bij aan te kloppen voor een schadevergoeding. In een enkel geval is het mogelijk om de schade te verhalen op een beheerder. Dit kan zo zijn als het hert bijvoorbeeld kon ontsnappen uit het natuurgebied doordat het hekwerk of de wildroosters niet goed zijn onderhouden of als er geen waarschuwingsborden langs de weg staan.

Schadevergoeding door verzekering

Als er geen aansprakelijke partij aan te wijzen valt, hangt het van uw verzekering af of uw schade wordt vergoed. Met een volledig of beperkt cascoverzekering kunt u uw schade meestal claimen bij uw autoverzekering. In de polisvoorwaarden van uw verzekering kunt u lezen of schade door aanrijding met overstekend wild wordt gedekt. Door contact op te nemen met de letselschade juristen van B&O Letselschade kunt u uitvinden of er mogelijk een aansprakelijke partij aan te wijzen valt waar u uw (letsel)schade kunt verhalen. Neemt u contact met ons op voor nadere informatie of een vrijblijvend advies.

Gepost op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *