Aangereden bij het stoplicht

Aanrijding verkeerslichtU bent van achteren aangereden bij het stoplicht en u heeft daarbij schade en lichamelijk letsel opgelopen. Degene die van achteren tegen u op botste is vrijwel altijd aansprakelijk voor uw letselschade. Verkeersdeelnemers moeten immers voldoende afstand houden tot hun voorganger om op tijd te kunnen remmen wanneer dat nodig is. Een aanrijding bij het stoplicht is één van de meest voorkomende auto-ongelukken, dat ieder jaar weer veel ellende veroorzaakt.

Bent u aangereden bij het stoplicht en hebt u hierbij letsel opgelopen, dan informeren wij u graag over uw rechten en de schade die u kunt verhalen. Vraag onze letselschadespecialisten ernaar.

Wat te doen na aanrijding bij het stoplicht

U staat niets vermoedend bij het stoplicht te wachten en plotseling voelt u een klap van achteren. Of u ziet het verkeerslicht op oranje springen, u remt af maar degene achter u lette niet goed op en rijdt op u in. Bent u van achteren aangereden bij het stoplicht, dan doet u er goed aan direct na het ongeval zo veel mogelijk bewijs te verzamelen. Maak foto’s van de situatie of laat een getuige dit doen en noteer diens contactgegevens. Vraag te getuige tevens een getuigenverklaring in te vullen.

Om met succes schadevergoeding te claimen, is het belangrijk dat u over de juiste gegevens beschikt van degene die u van achteren aangereden heeft. Als automobilist heeft u als het goed is een Europees Schadeformulier bij zich. Het is belangrijk dat beide partijen dit invullen en ondertekenen. Ga bij onenigheid geen discussies aan en bel zo nodig de politie. Is er meer dan blikschade, bel dan sowieso de politie (en ambulance).

Aangereden bij het stoplicht en aansprakelijkheid

Artikel 19 van het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels is duidelijk: verkeersdeelnemers dienen voldoende afstand tot hun voorganger te houden. Als u van achteren aangereden bent, betekent dat over het algemeen dat de auto achter u te weinig afstand hield of niet goed heeft opgelet. Degene die u van achteren aanreed, is daarmee aansprakelijk voor de aanrijding en alle letselschade die hieruit voortvloeit. Heeft u zelf ook een verkeersfout gemaakt, dan kan het zijn dat u zelf deels aansprakelijk bent. Bent u van achteren aangereden bij het stoplicht, dan is dit echter zeer onwaarschijnlijk.

Welke schade te claimen

Als u bij een stoplicht van achteren aangereden bent, is de kans dus zeer groot dat u alle letselschade die het ongeval met zich meebrengt op de tegenpartij kunt verhalen. Een letselschadespecialist kan u helpen met het inventariseren van uw schade, die bestaat uit zowel materiële als immateriële schade. Voorbeelden van materiële schadeposten zijn:

 • Vervangen of repareren van persoonlijke bezittingen
 • Schade aan uw voertuig
 • Medische kosten die uw zorgverzekeraar niet of slechts gedeeltelijk vergoedt, inclusief uw eigen risico
 • Kosten voor hulp in de huishouding of thuiszorg
 • Gederfde inkomsten indien u door de aanrijding al dan niet tijdelijk (deels) arbeidsongeschikt geraakt bent

Een vergoeding voor immateriële schade noemen we ook wel smartengeld. Immateriële schade is de schade die feitelijk niet in geld is uit te drukken. We spreken van immateriële schade bij psychisch of lichamelijk leed als gevolg van een ongeluk. Zo is whiplash een vaak voorkomend letsel bij een aanrijding van achteren, die naast het lichamelijk ongemak ook forse psychische klachten kan veroorzaken.

Heb ik een whiplash?

Slachtoffers van een aanrijding van achteren dienen alert te zijn op nekklachten. Bij een aanrijding van achteren kunnen uw hoofd, nek en rug een flinke klap te verduren krijgen. Als u na een dergelijke aanrijding pijn in de nek ervaart, hebt u mogelijk een whiplash opgelopen. Bent aangereden bij het stoplicht en ervaart u nekklachten, rugklachten of hoofdpijn, dan adviseren wij u zo snel mogelijk uw huisarts te bezoeken. Ook als het allemaal wel lijkt mee te vallen.

Whiplash-klachten openbaren zich soms namelijk pas dagen na een aanrijding. Een whiplash kan echter langdurig en ernstige klachten met zich meebrengen en het is goed om bij het claimen van schadevergoeding te beschikken over een medisch dossier waaruit blijkt dat u direct nadat u aangereden bent een arts heeft bezocht. Klachten die kunnen wijzen op een whiplash zijn onder meer:

 • Pijn in nek en/of schouders
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Vergeetachtigheid
 • Concentratie problemen

Juridische hulp bij letselschade claimen

Omdat degene die u heeft aangereden bij het stoplicht zo goed als zeker aansprakelijk is voor het ongeval, kost onze juridische bijstand u niets. Onze kosten maken deel uit van de totale schade en worden rechtsreeks aan ons vergoed. U ontvangt dus zelfs geen factuur van ons.

Wij staan u gedurende het hele proces bij en nemen u al het werk uit handen, zodat u zich kunt richten op uw herstel. Eén van onze letselschadespecialisten zal samen met u al uw letselschade inventariseren, zodat u niets vergeet en wij een maximale schadevergoeding voor u kunnen realiseren. Ook het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en eventuele discussies met verzekeringsmaatschappijen kunt u met een gerust hart aan ons overlaten. Wij komen op voor uw belang. Wij dragen het keurmerk van het Register Letselschade, zodat u bent verzekerd van de beste juridische hulp.